Pastinaksuppe med svampe og hvidløgscroutoner

Når det er vinter og når kulden sætter ind, er det godt at kunne varme sig på en velsmagende suppe.
Madborgerskab giver jer her opskriften på en lækker cremet suppe med pastinak og svampe


Pastinaksuppe med svampe og hvidløgscroutoner

Opskriften er til ca. 4. personer

 Det skal du bruge:

Hvidløgscroutoner med urter:

4 skiver lyst brød eller ½ flutes

2 fed hvidløg

Smør til stegning

1 dl hakkede friske krydderurter f.eks. persille, basilikum og timian

Fintrevet skal af ½ citron (øko)

Evt. lidt chiliflager 
 
Suppen:

1 løg

2 fed hvidløg

500 g pastinakker

400 g svampe, fx portobello eller østershat

Olivenolie til stegning

1 tsk. timian

1 liter grøntsagsbouillon

1½ dl hvidvin

1½ dl piskefløde

2 tsk. citronsaft

Smør til stegning

Cayennepeber

Salt & peber

 

Sådan gør du:

Suppen:

  1. Pil løg og hvidløg og hak det fint.
  2. Skræl pastinakkerne og skær dem i grove tern.
  3. Rens svampene og skær den i mindre stykker. Gem halvdelen til serveringen.
  4. Steg løg og hvidløg i lidt olie i en stor gryde ved middelvarme, til løgene er klare.
  5. Tilsæt halvdelen af svampene og steg til væsken er fordampet.
  6. Tilsæt pastinak, timian, bouillon, vin og fløde. Lad suppen koge i ca. 20 minutter, eller til pastinakkerne er møre.
  7. Blend suppen og smag til med citronsaft, salt og peber og en smule cayennepeber. Hvis suppen er for tyk, tilsættes lidt grøntsagsbouillon.

 

Hvidløgscroutoner:

  1. Bræk brødet i stykker og hak hvidløgene fint.
  2. Steg brød og hvidløg i smørret på en pande, til brødet er sprødt og lysebrunt.
  3. Citronskallen rives fint. Krydderurterne skylles og hakkes fint. Skal og krydderurter blandes med brødcroutonerne.
  4. Den sidste halvdel af svampene steges sprøde i smør, og krydres med salt og peber.
  5. Server suppen med croutoner og svampe på toppen.

 

Hvordan kender du forskel på pastinak og persillerod?


Pastinakken ligner persilleroden i udseende, men du kan kende forskel på disse to ved, at kigge på toppen af dem.


Pastinakken har nemlig en lille, men dyb ”rand” mellem roden og stilken, hvor persillerodens går ”lige” op.


Du kan også bruge den huskeregel som hedder ”Pastinakken skal ned med nakken”.