Kommuneplan og lokalplaner

Hvad er en Kommuneplan?

I kommuneplanen, som er en sammenfattende plan bl.a. for de fysiske forhold i Vallensbæk Kommune, er der fastsat rammebestemmelser for udarbejdelsen af lokalplaner. I enhver lokalplan skal kommuneplanens rammer overholdes og i modsætning til kommuneplanen er lokalplanens bestemmelser juridisk bindende for borgerne.

Kommunerne står for den fysiske planlægning i både byerne og det åbne land
 
 
Fra 20. december 2024 er det nye forslag til Kommuneplan 2024-2036 i høring.
 

 

Lokalplaner

En lokalplan bestemmer hvor, hvad og hvordan, der må bygges eller laves anlæg på et geografisk afgrænset område.

En lokalplan fastlægger således i mere eller mindre detaljeret omfang placering og udformning af bebyggelse, veje, stier, beplantning m. m. indenfor et område.

En lokalplan består af 2 dele:

  • En redegørelse af forudsætningerne, intentionerne og ønskerne for et område. Redegørelsen er ikke direkte bindende for ejere og brugere af de ejendomme, som planen omfatter.
  • Bestemmelser, som er juridisk bindende for ejere og brugere af de ejendomme, som planen omfatter.

Lov om planlægning er det juridiske grundlag for udarbejdelse af lokalplaner. Ifølge loven skal kommunen udarbejde en lokalplan, før større bygge- og anlægsarbejder sættes i gang. Hensigten er bl.a. at sikre borgerne indsigt og mulighed for at deltage i kommunens planlægning.

Inden en lokalplan kan vedtages endeligt af kommunalbestyrelsen, skal den offentliggøres som forslag i en periode på mindst 8 uger. I denne periode kan enhver komme med indsigelser, ændringsforslag eller bemærkninger, som skal behandles af kommunalbestyrelsen inden lokalplanen kan vedtages endeligt.

Se liste over alle Vallensbæk Kommunes lokalplaner her

Lokalplaner på kort

Åben kort over lokalplaner i nyt vindue

Klagevejledning

Følg nedenstående klagevejledning, hvis du ønsker at klage over lokalplaner. Klagefristen er 4 uger fra offentliggørelsesdatoen.

Du kan, hvad angår retlige spørgsmål i lokalplanen, inden 4 uger klage til Planklagenævnet over afgørelsen, jf. § 58, stk. 1, nr. 3 i Planloven. Planklagenævnet kan kun behandle såkaldt retlige spørgsmål. Det betyder, at hvis retsregler og retsprincipper er fulgt, har Planklagenævnet ikke mulighed for at behandle klager over indholdsmæssige spørgsmål og vil ikke kunne tage stilling til, om afgørelsen er hensigtsmæssig. 

Klager fremsendes via digital Klageportal på www.borger.dk eller www.virk.dk, hvor man skal logge på med NEM-ID. Klagen sendes automatisk gennem Klageportalen til Kommunen. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for Kommunen i Klageportalen. Den efterfølgende kommunikation om klagesagen skal ske ved anvendelse af digital selvbetjening på www.borger.dk eller www.virk.dk.

Når der klages som privatperson, skal du fra 1. februar 2017 betale et gebyr på 900 kr. Hvis du klager som virksomhed eller organisation skal der betales 1.800 kr. i gebyr. Gebyret betales med dankort eller andet betalingskort i Klageportalen. Gebyret bliver tilbagebetalt, hvis man får medhold i klagesagen hos Planklagenævnet.

Planklagenævnet skal som udgangspunkt afvise en klage, der kommer uden om Klageportalen. Hvis man på grund af særlige forhold ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal man sende en begrundet anmodning til Kommunen. Kommunen videresender herefter anmodningen til klagenævnet, som afgør, om anmodningen kan imødekommes.

Indgivelse af rettidig klage til Planklagenævnet har som udgangspunkt ikke opsættende virkning.

Planklagenævnets afgørelse er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.

Læs mere om Planklagenævnet på http://naevneneshus.dk/

Hvis man ønsker at indbringe afgørelsen for domstolene, skal dette ske inden 6 måneder fra afgørelsens modtagelse, jf. § 62, stk. 1, i planloven.

Klagevejledning for afgørelser om landzonetilladelse efter Planloven

Der kan inden 4 uger klages til Planklagenævnet over afgørelsen, jf. § 58, stk. 1, nr. 1, i Planloven.

Klager fremsendes via digital Klageportal på www.borger.dk eller www.virk.dk, hvor man skal logge på med NEM-ID. Klagen sendes automatisk gennem Klageportalen til Kommunen. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for Kommunen i Klageportalen. Den efterfølgende kommunikation om klagesagen skal ske ved anvendelse af digital selvbetjening på www.borger.dk eller www.virk.dk.

Når der klages som privatperson, skal du betale et gebyr på 900 kr. Hvis du klager som virksomhed eller organisation skal der betales 1.800 kr. i gebyr. Gebyret betales med dankort eller andet betalingskort i Klageportalen. Gebyret bliver tilbagebetalt, hvis man får medhold i klagesagen hos Planklagenævnet.

Planklagenævnet skal som udgangspunkt afvise en klage, der kommer uden om Klageportalen. Hvis du på grund af særlige forhold ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal der sendes en begrundet anmodning til Kommunen. Kommunen videresender herefter anmodningen til klagenævnet, som afgør, om anmodningen kan imødekommes.

Rettidige klager har opsættende virkning, medmindre Planklagenævnet bestemmer andet. Derfor må en landzonetilladelse først udnyttes 4 uger efter den er givet.

Planklagenævnets afgørelse er endelig, og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.

Læs mere om Planklagenævnet på http://naevneneshus.dk/.

Hvis du ønsker at indbringe afgørelsen for domstolene, skal dette ske inden 6 måneder fra afgørelsens modtagelse, jf. § 62, stk. 1, i planloven. 

Landzonetilladelse

I landzoner skal du bruge en tilladelse fra kommunalbestyrelsen, hvis du f.eks. vil opføre nyt byggeri, udstykke eller ændre brug af areal og bygninger.

Ansøg om landzonetilladelse

En ansøgning om landzonetilladelse skal som minimum indeholde en beskrivelse af det ønskede byggeri eller anlægget samt en redegørelse af formålet med opførelsen eller etableringen.

Ansøgningen må meget gerne være ledsaget af relevante tegninger og kortmateriale til redegørelse for den ønskede udformning og placering af bygningen eller anlægget.

Send din ansøgning til Center for Teknik og Byudvikling på mail cet@vallensbaek.dk .
Kontakt

Center for Teknik og Byudvikling

Kommuneplan og lokalplaner