Børn, der sider på legepladsen og kigger på voksne, der spiller på instrumenter

PPR

PPR står for Pædagogisk Psykologisk Rådgivning og er en del af Center for Børn og Unge. PPRs opgave er at understøtte børns trivsel, udvikling og læring i skoler og dagtilbud/dagpleje primært gennem råd og vejledning. PPRs målgruppe er børn og unge 0-17 år. PPR består af psykologer, talehørekonsulenter samt en fysioterapeut og en ergoterapeut.
 
 
Kerneopgaven for PPR-psykologer er at understøtte skoler og dagtilbud i forhold til børns udvikling, trivsel og læring samt at vurdere behovet for og iværksætte specialpædagogisk bistand.
 
Psykologerne deltager på skoler og i dagtilbud ved tværfaglige møder, understøtter handleplansforløb for enkelte børn samt udarbejder pædagogisk psykologiske vurderinger (PPV) af børns specialpædagogiske og specialundervisningsbehov. Psykologerne kan i forbindelse med handleplansforløb udføre undersøgende arbejde som fx observationer og testning samt henvisninger til udredning i psykiatrien.

Talehørekonsulenterne deltager i dagtilbud og på skoler i tværfaglige møder og understøtter handleplansforløb for børn, der har sprog-, tale-, og/eller hørevanskeligheder.

Talehørekonsulenterne kan i forbindelse med handleplansforløb udføre undersøgende arbejde som fx observationer og testning samt give råd og vejledning til forældre, dagtilbud og skoler.

Der kan efter behov gennemføres korte interventionsforløb. Talehørekonsulenterne arbejder overvejende konsultativt.

Hvem kan benytte tilbuddet?

Sproggruppens tilbud er rettet mod børn, der går i børnehave, i alderen 4 til 6 år. 

Børn med sprog- og talevanskeligheder kan modtage hjælp fra talehørekonsulenterne i kommunen enten i form af direkte undervisning, eller rådgivning og vejledning til forældre og pædagoger. Nogle børn har så massive sproglige vanskeligheder, at der vurderes behov for et intensivt sprogundervisningstilbud i en sproggruppe. Dette kan være vanskeligheder med sprogforståelse, sprogproduktion og udtale. Barnet kan da indstilles af den tilknyttede talehørekonsulent i kommunen efter igangværende forløb med barnet.

Hvad består tilbuddet af?

Undervisning består af både gruppeundervisning og eneundervisning og varetages af to talehørekonsulenter. Der tages udgangspunkt i de enkelte børns sproglige udfordringer og laves undervisning ud fra de specifikke behov i gruppen og individuelt. Der arbejdes med talt og forstået sprog, samt udtalevanskeligheder. Vi arbejder med temaer, som strækker sig over flere uger. Der arbejdes med forskellige sprogaktiviteter, så vi får ramt så mange sanser som muligt og således giver de bedste muligheder for læring for alle. Det kan være aktiviteter som sang og bevægelse og små lege/opgaver/ture, hvor vi arbejder med ordforråd, sætningsopbygning og kategorisering. Eventyr bliver læst op, sunget, genfortalt, klippet og klistret, leget og opført. 

Der er seks pladser pr. forløb og der afholdes to forløb om året: forår og efterår. 

Læs mere om formål, indhold og praktisk information i denne brochure.

Hvordan kan jeg få kontakt?

Hvis du vurderer, at dit barn kan have gavn af at være med i en sproggruppe, skal du kontakte dit barns børnehave. Børnehaven tager det op til drøftelse på et tværfagligt møde. Dette kan munde ud i, at I bliver bevilget støtte fra en talehørekonsulent.

Fysio- og ergoterapeuternes funktion i PPR er at understøtte børn med motoriske og sansemotoriske udfordringer, som er visiteret af skoler, dagtilbud og sundhedsplejen.

Fysio- og ergoterapeuterne rådgiver, vejleder og igangsætter forløb og tiltag, som understøttes af henholdsvis skole, dagtilbud og forældre. 

Hvis du er bekymret for dit barns trivsel og udvikling, skal du altid starte med at tage fat i dit barns skole eller dagtilbud. 
 
Skolen eller dagtilbuddet tager kontakt til PPRs psykologer og talehørekonsulenter efter aftale med jer som forældre. I vurderer i fællesskab, når det er nødvendigt. 
 
Kontakten til fysio- og ergoterapeuter sker igennem en psykolog, talehørekonsulent, sundhedsplejerske eller familierådgiver, som har kendskab til dit barn.