Deltagere:
- Jan Høgskilde (JAH) formand
- Martin Nielson (MARN)
- Anette Gregersen
- Mogens Bertelsen
- Tine Christiansen (TCH)
- Per Lysholm Kjærebye (referent) (PLK)
- Betty Chatterjee
- Nina Bodin
- Christian Engelund
Afbud:
- Mogens Eliasen
- Kristoffer Sindby
1. Opfølgning på referatet fra sidste møde v. Jan Høgskilde
Ingen bemærkninger
2. Marin naturnationalpark/Strandparken v. Jan H.
JAH orienterede om, at KTMU på mødet den 29-11-2022 havde behandlet en sag, der handler om, at man ønsker at få stoppet planerne om at etablere Holmene. Holmene skal være ni kunstige erhvervsøer i forlængelse af Avedøre Holme. Erhvervsøerne vil udgøre et areal på 320 hektar med plads til op til 380 nye virksomheder, 12.000 nye arbejdspladser og måske et helt nyt renseanlæg.
Det er ikke kun Vallensbæk Kommune, der ønsker planerne om Holmene stoppet, men borgmestrene i Brøndby, Ishøj, Greve, Solrød, Køge og Stevns kommune ønsker også planerne stoppet.
De nævnte kommuner foreslår i stedet, at Køge Bugt bliver udpeget til Marin Naturnationalpark, hvilket vil forbedre forholdene for fiske-, dyre- og plantelivet.
En Marin Nationalpark vil forhindre yderligere spildevandsudledning, forurening, klapning, sandsugning, samt at de nye erhvervsøer kan etableres i Køge Bugt.
Herefter var der en snak i Agenda 21-rådet omkring planerne, og der enighed om, at etableringen af en Marin Nationalpark er den helt rigtige vej at gå, da et projekt som Holmene har alt for mange negative konsekvenser for land- og havmiljøet.
Der blev spurgt ind til, hvordan man som borger kan være med til at støtte op om sagen om en Marin Nationalpark, og her blev Facebook-gruppen ”STOP slam i Køge Bugt” nævnt.
Sagen om Holmene og en Marin Nationalpark er stadig i den politiske proces, og derfor blev det besluttet, at sagen skal på dagsordenen til næste møde.
Der bliver sammen med referatet fra dette møde, vedhæftet et bilag omkring den Marine Nationalpark.
3. Opfølgende snak om det grønne regnskab. v. Tine C.
TCH kom med en kort opsummering ang. det grønne regnskab, som Vallensbæk Kommune udgiver årligt, og som indeholder en oversigt over energi- og vandforbrug for kommunens ejendomme.
Det grønne regnskab giver en status på energiforbruget og miljøpåvirkningen for de sidste fem år (2017-2021), og det er et redskab til at følge, om udviklingen går i den rigtige retning ift. energieffektiviserende løsninger og energirigtig adfærd i den daglige drift for at sikre, at kommunens mål om at være CO2-neutral senest i 2050 kan nås.
Det grønne regnskab er tidligere sendt ud til medlemmerne i Agenda 21-rådet, og TCH opfordrede til, at man kom med input og kommentarer til regnskabet.
Der blev spurgt ind til, om man kunne vise forbruget/kr. pr. indbygger i kommunen som supplement til kroner pr. kvm som står i regnskabet i dag. TCH oplyste, at regnskabet kun omhandler kommunens egne bygninger, så det giver ikke mening at oplyse tallene pr. indbygger, men måske kan man fx oplyse tallene pr. barn i en institution.
Det blev foreslået, at energiambassadører også kunne udbredes i diverse foreninger og klubhuse, så bevidstheden om at spare på energien bliver mere udbredt.
Et medlem synes, det vil være oplagt, at kommunens grønne regnskab også skal indeholde budget/målsætning for det efterfølgende år. TCH synes det er en god pointe og vil undersøge, om det kan implementeres i kommende grønne regnskaber.
Forvaltningen vil inden næste møde også undersøge, hvor kommunen køber sin strøm og hvor stor del af den, som er grøn.
Et medlem spurgte ind til, om de også efter mødet kan komme med kommentarer til det grønne regnskab. TCH oplyste, at forvaltningen til foråret starter med det nye regnskab, så der er tid til, at man kan komme med kommentarer.
TCH oplyste, at Kommunalbestyrelsen på mødet den 23.11.22 behandlede en sag vedrørende en kommende prioritering af klimapuljen (1 million kr. årligt) og besluttede:
”at Klima-, Teknik- og Miljøudvalget i lyset af den aktuelle energikrise kan tage stilling til, om der bør ændres i prioriteringerne inden for klimapuljen.”
Afslutningsvis oplyste JAH, at han ser frem til, at reglerne omkring solceller på kommunale bygninger forhåbentlig bliver ændret, da de i dag er alt for tunge rent administrativt.
4. Status på Klimahandleplanen v. Tine C.
TCH kom med en kort status på klimahandleplanen, som flere af medlemmerne kender særdeles godt, da de er med i A21-klimagruppen, som arbejder med klimahandleplanen, og som også har afholdt to møder med kommunens klimakoordinator.
Forvaltningen vil foreslå tiltag, der svarer til et delmål på 70% CO2-reduktion i 2030. For at nå det ambitiøse mål skal der tænkes ud over Business As Usual. Redskaberne og tiltagene, der skal til for at nå det mål, skal forvaltningen og A21-klimagruppen arbejde videre med.
Forvaltningen har indtil nu arbejdet mest med CO2-besparelser, men er nu startet med klimatilpasning med fokus på klimarobusthed, primært robusthed ift. oversvømmelser og stormflod.
Den forventede tidsplan for klimahandleplanen er, at den skal behandles på Klima-, Teknik- og Miljøudvalgets møde d. 11. april 2023, hvilket betyder, at afleveringsfristen er d. 16. marts. Herefter skal Kommunalbestyrelsen behandle klimaplanen d. 26. april med mulighed for genbehandling d. 31. maj 2023.
PLK oplyste, at Vej og Park er gået med i et forsøgsprojekt som hedder Circular Bio. Projektet er koordineret af Gate 21 og går fx ud på, at det høstede materiale, fra når kommunen høster græs på sine marker, bliver bragt til et biogasanlæg i Solrød. Der bliver sammen med referatet fra dette møde, vedhæftet en projektbeskrivelse af Circular Bio.
MARN nævnte, at det kunne være spændende, hvis Agenda 21-rådet kunne besøge biogasanlægget i Solrød.
5. Biodiversitet - Oplæg v. Anette G. og efterfølgende debat
Anette G kom med et oplæg omkring, hvorfor snakken omkring biodiversitet er så vigtigt, da mangfoldigheden i den danske natur er truet, og det gælder både, når man ser på antallet af insekter og arter.
Anette fortalte, at den manglende biodiversitet også er målbar i villakvarterne, og det kan medføre, at man i fremtiden kan komme til at opleve færre slags fugle i villakvarterne.
Anette G fortalte, at årsagerne til at biodiversiteten har det dårligt i Danmark og globalt set er mangel på levesteder, forurening, samt brugen af gødning og sprøjtemidler.
Anette sluttede sit oplæg af med at fortælle, at det gode ved biodiversitetskrisen er, at vi stadig kan nå at gøre noget.
Efterfølgende var der ros til Anettes oplæg, og det blev pga. den fremskredne tid vedtaget, at punktet skal tages op igen til næste møde, da det er et punkt, der er stort, og der kan bruges meget tid på at debattere.
Anette havde inden mødet udarbejdet nogle debatpunkter, som kan være grundlaget for den kommende debat.
Punkterne:
Hvad synes du nedenstående kan gøre for at sikre bedre levevilkår for den vilde natur i Vallensbæk?
- borgerne
- kommunens ansatte
- de kommunale politikerne
- lokale foreninger/organisationer/virksomheder
Hvilke barrierer ser du?
Hvordan tackler man modstand? – Fx at græsset får lov til at blive langt.
Brugen af sprøjtegifte, som skulle have været et punkt på dette møde, men som blev taget af pga. sygdom, skal også på til næste møde, da det er i tråd med emnet omkring biodiversiteten.
6. Evt. og næste møde
Næste møde bliver til marts 2023.
Der blev spurgt ind til, om næste møde kan vare ½-1 time mere, så der bliver bedre tid til at debattere punkterne.
Det blev aftalt, at der i forbindelse med udsending af forslag til datoer for næste møde bliver spurgt ind til, om møderne fx skal vare to timer.
MARN efterlyste et svar fra HOFOR, som han har stillet for ca. 1 års tid siden gennem forvaltningen.
Det drejer sig om, at HOFOR har beregnet, at bassinerne ved Strandengen kan rumme alt regnvandet ved et stort skybrud.
Men hvordan ser beregningerne ud, hvis skybruddet sker samtidig med, at en stormflod rammer Køge Bugt? Forvaltningen følger op på sagen hos HOFOR.