Skoler, SFO, juniorklub og Ungdomsskolen

Vallensbæks skoles hovedindgang

Vi har tre folkeskoler i Vallensbæk Kommune. Skolerne har deres egen hjemmeside, hvor du kan finde kontaktoplysninger, beskrivelser af SFO-tilbuddet, oplysninger om karaktergennemsnit, trivsel og øvrige resultater - og meget andet. 

I den nordlige del af kommunen ligger en specialskole: Kirkebækskolen. Kirkebækskolen er en specialfolkeskole og her går elever med multiple funktionsnedsættelser uden talesprog. 

Læs mere om Kirkebækskolen

 

Fylder dit barn 6 år i 2025? Så skal dit barn starte i skole 2025. 

Skoleindskrivningen til skolestart i 2025/26 foregår digitalt i uge 44.

Er du bosiddende i Vallensbæk og har et barn, der er født i 2019, så vil du i din digitale postkasse modtage et brev, der beskriver indskrivningsprocessen, i slutningen af uge 43.  

Er du ikke bosiddende i Vallensbæk og ønsker at søge om at dit barn optages på en skole i Vallensbæk er fristen for modtagelsen af ansøgningerne 25. oktober 2024. Læs mere om denne mulighed i afsnittet om Frit Skolevalg. 

De tre folkeskoler har afholdt informationsmøder i uge 43. 

  • Pilehaveskolen: mandag 21. oktober kl 17.15-18.30
  • Vallensbæk Skole: torsdag d. 22. oktober kl 17.15 – 18.15
  • Egholmskolen: onsdag, d.23. okt. kl 17:30 – til kl 18.30

Brobygning - fra daginstitution til skole

De kommende skolebørn overgår fra daginstitution til SFO den 1. maj.

I tiden op til brobygnings start vil daginstitutioner og SFO'er i samarbejde udarbejde et program. Det skal sikre en tryg og overskuelig overgang for børn og forældre til en ny og anderledes hverdag.

Skoler og SFO'er vil i forbindelse med indskrivning til 0. klasse informere yderligere om brobygning.

 

Tidlig skolestart?

Børn, der fylder 5 år inden den 1. oktober, kan optages i en 0. klasse, hvis det vurderes at barnet kan følge med resten af klassen op i 1. klasse året efter.

Indskrivningsmaterialet vil for disse børn ikke automatisk blive tilsendt, og man skal derfor selv bede om det på distriktsskolen.

Frist for ansøgning til det kommende skoleår er 25. oktober 2023. Du vil få svar på ansøgningen senest i uge 46 i din digitale postkasse. 

Ansøgningsskema - tidlig skolestart

  

Hvilken skole skal mit barn gå på?

I slutningen af oktober udsender vi informationsmateriale til forældrene til de børn, der skal starte i 0. klasse efter sommerferien. 

Modtager du ikke automatisk materialet, kan det fås på distriktsskolen.

Find jeres skoledistrikt

Er du i tvivl om, hvilken distriktsskole dit barn hører til, eller opstår der yderligere spørgsmål omkring dit barns skolegang, er du velkommen til at kontakte Center for Børn og Unge.

 

Kan jeg vælge en anden skole til mit barn end distriktsskolen?

Det er muligt at vælge en 0. klasse i et andet af kommunens skoledistrikter, såfremt elevtallet er under 22 i den 0. klasse, man ønsker at skifte til. 

Ønsker man at benytte sig af fritvalgsordningen, er det for børn bosat i Vallensbæk Kommune tilstrækkeligt at angive ønsket ved den digitale skoleindskrivning i uge 44.

Ansøgningsskema - indskrivning i 0. klasse på en anden skole end distriktsskolen

For børn fra andre kommuner skal ansøgningsskemaet udfyldes og fremsendes til Center for Børn og Unge via borger.dk.

Der vil være svar på ansøgningerne inden udgangen af kalenderåret.

 

Kan jeg udsætte mit barns skolestart?

Et barn er undervisningspligtigt i det kalenderår, hvor det fylder 6 år.

Du har i særlige tilfælde mulighed for at søge om udsættelse af skolestart, således at dit barn starter i skole i 0. klasse et år senere.

Ansøgningen udarbejdes i samarbejde med dit barns børnehave og skal indeholde en udtalelse fra børnehaven.

Ønsker du at søge om udsat skolestart for et barn, der ikke går i en af kommunens børnehaver, skal den nuværende børnehave lave en udtalelse. Går barnet ikke i institution vil en konsulent/psykolog fra Center for børn og Unge skulle lave en vurdering af barnet førend, der kan træffes afgørelse i forhold til ansøgningen.  

 

Frist for ansøgning til det kommende skoleår er 25. oktober 2024. Du vil få svar på ansøgningen senest i uge 46 i din digitale postkasse.

Husk, at du skal sende ansøgningen til Center for Børn og Unge via borger.dk.

Ansøgningsskema - udsættelse af skolestart

 

Er man sikret optagelse på distriktsskolen?

Ja. Man er altid sikret optagelse på den distriktsskole, som man hører under.

Ifølge folkeskoleloven kan forældre få deres barn optaget i en folkeskole efter eget valg under forudsætning af, at det kan ske inden for de rammer, som kommunalbestyrelsen har fastsat.

Vallensbæk Kommunalbestyrelse har besluttet følgende rammer:

  • 0.-8. klasse: Der kan optages elever fra andre skoledistrikter i kommunen og fra andre kommuner, når elevtallet er under 22.
  • 9. klasse: Der kan optages elever fra andre skoledistrikter i kommunen og fra andre kommuner, når elevtallet er under 20.
  • 10. klasse: Der kan optages elever fra andre kommuner, når elevtallet er under 24.

Ansøgninger skal afleveres/sendes til den skole, der søges optagelse på. 

Øvrige kriterier for frit skolevalg

Hvis det ikke er muligt at opfylde alle ønsker om optagelse på anden skole end distriktsskolen, optages børnene efter følgende kriterier:

  • Kommunens egne børn optages før børn fra andre kommuner.
  • Af kommunens egne børn optages først de børn, der ved begyndelsen af deres skolegang har ældre søskende på skolen

Herefter optages øvrige børn fra egen kommune efter kriterierne nævnt nedenfor:

  • Nærmere boende går forud for fjernere boende.
  • Herefter lodtrækning.

Til sidst optages børn fra andre kommuner efter nedenstående kriterier:

  • Børn med ældre søskende på skolen optages som de første.
  • Herefter går nærmere boende forud for fjernere boende.
  • Herefter lodtrækning.

Ansøgningsskema - frit skolevalg - borgere i Vallensbæk

Ansøgningsskema - frit skolevalg - borgere fra andre kommuner

Vallensbæk har tre folkeskoler, som ligger i hvert deres distrikt. Din bopæl afgør hvilken skole der er jeres distriktskole og dermed hvilken skole, som dit barn er sikret optagelse på.

Du kan finde jeres distriktskole på kommunens GIS-kort, du skal bare indtaste din adresse i feltet i øverste højre hjørne, og være opmærksom på hvilket klassetrin dit barn går på, så du får vist det rigtige skoledistrikt fra menuen i venstre side.

Find jeres skoledistrikt

Er du i tvivl om, hvilken distriktsskole dit barn hører til, eller opstår der yderligere spørgsmål omkring dit barns skolegang, er du velkommen til at kontakte Center for Børn og Unge.

Kommunen dækker udgifterne til befordring til og fra folkeskolerne, hvis afstanden fra hjem til skole udgør mere end:

  • 2½ km for elever i børnehaveklasse og på 1.-3. klassetrin
  • 6 km for elever på 4.-6. klassetrin
  • 7 km for elever på 7.-9. klassetrin
  • 9 km for elever på 10. klassetrin.

Afstandene er fastsat i Folkeskolelovens regler om befordring.

Befordringen omfatter ikke elever, som undervises i en anden skole end distriktsskolen, medmindre eleven er visiteret til undervisning på en anden skole.

Udgifterne kan endvidere blive dækket, hvis der er tale om en særlig farlig skolevej. Ansøgning sker ved skriftlig henvendelse til Center for Børn og Unge med beskrivelse af skolevejen og begrundelse for ansøgningen. 

Skolebuskort

Såfremt man opfylder nævnte afstandskriterier samt bor og går i skole i Vallensbæk Kommune, kan man ansøge om skolebuskort ved at henvende sig til Center for Børn og Unge.

Elever på Sant Annæ Gymnasies Folkeskole og på Det Kongelige Teaters Læseskole er også berettiget til skolebuskort (gælder også s-tog), og kan ligeledes ansøge ved at henvende sig til Center for Børn og Unge.

Sygekørsel

Kommunen sørger for befordring til og fra folkeskoler samt ungdomsuddannelser af syge børn efter regler, der fastsættes af Børne- og Undervisningsministeriet.

Der skal forventes en sagsbehandlingstid på op til fem hverdage. 

Under samtalen spørges efter følgende oplysninger:

  • Elevens navn, cpr. nr., adresse,
  • Skole
  • Klasse
  • Lægeerklæring eller anden dokumentation for kørselsbehovet

Dokumentationen for kørselsbehovet kan fx være en skadejournal eller anden lægelig vurdering. Det er nødvendigt at det fremgår af dokumentationen hvor lang perioden er og at der lægeligt er taget stilling til afstanden til skole. Eksempelvis kan en elev med krykker grundet benskade, der har bopæl 500 meter fra skolen, ikke nødvendigvis have behov for kørsel fra hjem til skole, men kan have behovet i forbindelse med ekskursioner.  

 

Hvis du er elev eller forældremyndighedsindehaver for en elev, har du ret til at klage, hvis du er utilfreds med skolens håndtering af en mobbesag.

Du kan klage til Center for børn og Unge eller til Den nationale klageinstans mod mobning over skolens antimobbestrategi, skolens handleplan eller en konkret håndtering af en mobbesag. Du kan også klage, hvis skolen undlader at handle i en mobbesag.

Den nationale klageinstans mod mobning.

Du er velkommen til at kontakte Center for Børn og Unge hvis du har brug for yderligere hjælp.

Modersmålsundervisning tilbydes til undervisningspligtige børn i sprog indenfor Den Europæiske Union eller fra en stat, der er omfattet af aftalen om Det Europæiske Økonomiske Samarbejds område samt fra Færøerne og Grønland.

Desuden skal barnet forsørges af en i Danmark bosiddende person, der er statsborger i en anden medlemsstat i Den Europæiske Union eller i en stat, der er omfattet af aftalen om Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde samt fra Færøerne og Grønland.

Det er derfor ikke kun sproget, men også forældrenes statsborgerskab, der har indflydelse på om modersmålsundervisning kan bevilges.

 

Modersmålsundervisning i polsk

I skoleåret 2024/25 oprettes hold  modersmålsundervisning i Polsk i kommunen. Der oprettes ikke øvrige hold i modersmålsundervisning i Vallensbæk.

Forældre, der ønsker deres børn tilmeldt modersmålsundervisning i polsk skal rette henvendelse til CBU@vallensbaek.dk eller på 4797 4967.

 

Modersmålsundervisning i øvrige sprog

Forældre, der ønsker deres børn tilmeldt modersmålsundervisning i andre sprog end polsk, henvises i stedet til Københavns Kommune. I forbindelse med tilmelding til undervisningen, afgiver Vallensbæk Kommune betalingstilsagn for undervisningen.

Københavns Kommune oplyser, at elever kun kan gå til undervisning i et sprog,  og det som de aktivt anvender i hjemmet.

Modersmålsundervisning i Københavns Kommune

Den udfyldte tilmeldingsblanket skal godkendes af Center for Børn og Unge, inden den videresendes til Københavns Kommune. 

 

Befordring i forbindelse med modersmålsundervisning i anden kommune

Vallensbæk Kommune yder befordring til elever, der bor i Vallensbæk Kommune, men modtager modersmålsundervisning i en anden kommune. Der gives befordring til den billigste offentlige transportform. Opgørelse af udgifter til transport sker i september det efterfølgende skoleår. Opgørelsen beregnes ud fra elevens fremmøde ifølge protokollen.

Der ydes ikke befordringsgodtgørelse til elever, der bor i Vallensbæk og deltager på polskhold i kommunen.

Frist for ansøgning om befordring er den 31. august.

Ansøgning - befordring til modersmålsundervisning

Børn skal modtage undervisning fra det kalenderår, hvor barnet fylder 6 år, men det er ikke et krav, at barnet skal gå i skole.

Hvis forældrene selv vil stå for undervisningen af deres barn, og dermed overtage undervisningspligten, skal undervisningen stå mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen.

Vallensbæk Kommune fører via den lokale skole tilsyn med hjemmeundervisningen, jf. bekendtgørelse af Lov om friskoler og private grundskoler m.v. § 35.

Tilsyn med undervisningen:
Der gennemføres tilsyn mindst en gang årligt.

Tilsynet foregår ved at to af skolens ansatte kommer på besøg hvor barnet hjemmeundervises. I særlige tilfælde kan tilsynet dog – efter anmodning fra den, der underviser barnet – gennemføres andet sted.

Der afholdes som minimum test én gang om året i dansk, matematik og engelsk. Den, der har varetaget hjemmeundervisningen leder testen efter aftale med de ansatte fra skolen. Der føres tilsyn under selve testen og resultatet vurderes af de ansatte fra skolen.

Tilsynet føres derudover ved:


• Overværelse af et undervisningsforløb
• Gennemgang af konkret dokumentation for undervisningen
(fx undervisningsmateriale, udførte opgaver, logbog over aktiviteter)
• Samtale med barnet
• Vurdering af barnets standpunkt
• Vurdering af barnets alsidige udvikling.

Der udarbejdes et notat efter hvert tilsyn. Notatet sendes til forældrene.

 

Vurdering af hjemmeundervisningen:
Det vurderes om hjemmeundervisningen står mål med hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen.
Skønnes det, ikke at være tilfældet orienteres forældrene om, hvor der er mangler, og om at der afholdes en ny prøve efter 3 måneder. Hvis undervisningen efter de tre måneder stadig er mangelfuld, skal barnet undervises i folkeskolen eller en anden skole, hvor undervisningspligten kan opfyldes, jf. folkeskolelovens § 33, stk. 2.

 

Forældre, der ønsker at overtage undervisningspligten, skal rette henvendelse til Center for børn og Unge.

 

 

 

 

 

Betalingen for skolefritidsordning eller juniorklub skal ske forud. Den sidste rettidige betalingsdag er normalt omkring den 5. i måneden.

Vi sender en rykker med et gebyr på 200 kr., hvis ikke du har betalt til tiden. Hvis du heller ikke betaler rykkeren, vil vi automatisk sende beløbet til inddrivelse hos SKAT. Det kan medføre modregning i børnefamilieydelsen. 

Hvis du har spørgsmål, kontakt Økonomicentrets opkrævningsafdeling.

Telefon 4797 4000

 

Takster 2025

Taksten for en plads i skolefritidsordning eller juniorklub pr. måned (der opkræves i alle 12 måneder af året):

  • Skolefritidsordning 0.-4. kl: Kr. 1.901
  • Juniorklub 5.-6. kl: Kr. 701

 

Søskendetilskud

Hvis du har mere end ét barn i daginstitution eller skolefritidsordning får du automatisk søskendetilskud. For at få søskendetilskuddet er det et krav, at søskende har samme adresse.

Tilskuddet indebærer, at du skal betale fuld takst for den dyreste plads og halv pris for de andre pladser.

Bemærk at der ikke er søskendetilskud for pladser i junior- og ungdomsklub.

SFO og klub er for eleverne i 0.-4. klasse. Der er spændende og alderssvarende aktiviteter for både de mindste og de ældste børn.

Du kan finde mere information om SFO og klub på de tre skoler

Pilehaveskolens SFO 

Vallensbæk Skoles SFO 

Egholmskolens SFO

 

Tilmeld dit barn i SFO

Når dit barn er indskrevet på en af Vallensbæk Kommunes folkeskoler, kan dit barn samtidig tilmeldes skolens SFO. Du tilmelder dit barn via Digital Pladsanvisning.

 

Udmeld dit barn fra SFO

Udmeldelse af SFO skal ske via Digital pladsanvisning. Der er en måneds opsigelse til den 15. eller den sidste dag i måneden.

 

Digital Pladsanvisning

 

Fraflytning

Ved fraflytning fra Vallensbæk Kommune, kan dit barn beholde sin plads i skolens SFO, hvis dit barn fortsat skal gå i skole i Vallensbæk.

Den kommune du flytter til vil opkræve betalingen for dit barns plads i SFO.

Oplysning om betaling fås ved henvendelse til din nye bopælskommune.

Juniorklubben er et fritidstilbud til børnene i 5.-6. klasserne. Juniorklubben foregår på de tre skoler og er organiseret under Ungdomsskolen.

Du kan læse mere om juniorklubberne på ungeområdets/ungdomsskolens hjemmeside.

Juniorklubberne

 

Tilmeld dit barn i Juniorklub

Når dit barn er indskrevet på en af Vallensbæk Kommunes folkeskoler, kan dit barn samtidig tilmeldes skolens Juniorklub. Du tilmelder dit barn via Digital Pladsanvisning.

  

Udmeld dit barn fra Juniorklub

Udmeldelse af Juniorklub skal ske via Digital pladsanvisning. Der er en måneds opsigelse til den 15. eller den sidste dag i måneden.

Digital Pladsanvisning

 

Fraflytning

Ved fraflytning fra Vallensbæk Kommune, kan dit barn beholde sin plads i Juniorklubben, hvis dit barn fortsat skal gå i skole i Vallensbæk.

Den kommune du flytter til vil opkræve betalingen for dit barns plads i Juniorklub.

Oplysning om betaling fås ved henvendelse til din nye bopælskommune.

Både til- og framelding til Ungdomsskolen sker direkte hos Ungdomsskolen.

Læs mere om Ungdomsskolen og Ungeområdet på deres hjemmeside.

Ungeområdet/Ungdomsskolen

Åbningstidspunkter

SFO’erne i Vallensbæk lukker kl. 17 man-tor og kl. 16 om fredagen.

Faste lukkedage i SFO’erne

De faste lukkedage i SFO’erne i Vallensbæk:

  • Alle helligdage som ikke er faste datoer (påske, Kr. Himmelfartsdag og pinsen)
  • 1. januar
  • 5. juni – Grundlovsdag
  • 24., 25. og 26. december – juleaften samt 1. og 2. juledag
  • 31. december – nytårsaftensdag

På lukkedagene tilbyder Vallensbæk Kommune ikke pasning af dit barn.

Fællespasning i SFO’erne

SFO’erne i Vallensbæk har fællespasning:

  • Mellem jul og nytår
  • Dagene op til påske (mandag til onsdag)
  • Dagen efter Kr. Himmelfart
Kontakt

Center for Børn og Unge