Jødekager

Historien om jødekager. Hvordan fik jødekager deres navn?
I Danmark har jødekager i mange år være en fast del af julens småkager, og har oprindelse i de jødiske bagerier i 1700-tallet. Dengang dækkede navnet over flere forskellige kager og bagværk, som alle havde til fælles, at de blev lavet med eksotiske krydderier, som bagerne importerede fra Mellemøsten.
For omkring 150 år siden kom jernkomfuret ind i de danske køkkener, og jødekagen blev mere alment udbredt, da det blev muligt at bage derhjemme. Dengang blev kagen drysset med kardemomme, hvor vi i dag pynter den med kanelsukker.

Jødekager (kanelkager)

 Det skal du bruge:

Dejen:

250 g hvedemel

125 g sukker

½ tsk hjortetaksalt

200 g koldt smør

 

Til pensling og topping:

1 sammenpisket æg

2 spsk. sukker

1 tsk. kanel

 

Sådan gør du:

1.       Bland mel, sukker og hjortetaksalt godt sammen. Smuldr smør i melblandingen.

2.       Ælt melblandingen til det bliver en ensartet dej.

3.       Form dejen til en rulle på 5-6 cm i diameter. Rul et stykke bagepapir eller husholdningsfilm om og kom dejen i fryseren i en halv time.

4.       Skær enten tynde småkager af dejen, eller rul dejen ud og brug kageudstikkere til at forme kagerne.

5.       Læg derefter småkagerne på en bageplade med bagepapir.

6.       Pensel med æg og drys med kanelsukker.

7.       Bag i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 7-8 minutter. Sørg for at holde øje med dem, da de kun skal blive lysebrune i kanten.

8.       Lad dem køle af på en rist.

9.       Tag en nissehue på og nyd de sprøde kager.