Pirogger

Alle kender pølsehorn og pizza snegle, men hvad med pirogger? Denne lille halvmåne formede delikatesse, smager skønt, og er let at tage ud af fryseren aftenen før, så er den klar til madpakken den efterfølgende dag.

Det skal du bruge:

DEJ:

3 dl sødmælk

1 spsk. sukker

25 g. gær

375 g. hvedemel

100 g fuldkornshvedemel

40 g. smør

1,5 tsk. salt

 

FYLD:

1 spsk. olie

1 løg

2 fed hvidløg

400 g. hakket oksekød

200 g. gulerødder

150 g ærter

1 tsk. paprika

1 tsk. stødt spidskommen

1 tsk. oregano

3 spsk. tomatpure

Salt og peber

1 æg. til samling og pensling

Sesamfrø til toppen

 

Sådan gør du:

DEJ:

1.       Smelt smørret i en gryde. Tag gryden af varmen og tilsæt mælken, lad blandingen stå til den er lun.

2.       Smulder gæren, og rør det ud i mælken.

3.       Tilsæt sukker, salt og fuldkornsmel og ælt

4.       Hvedemelet røres i lidt ad gangen, til dejen er blød og smidig.

5.       Dæk dejen med et viskestykke og lad den hæve ved stuetemperatur i 1 time.

Mens dejen hæver, laves fyldet.

FYLD:

1.       Skræl gulerødderne og riv dem på den grove side at rivejernet.

2.       Hak løg og hvidløg fint.

3.       Kom lidt olie på en pande og steg løg og hvidløg ved middelvarme til løgene bliver blanke.

4.       Tilsæt kødet og brun det godt af.

5.       Gulerødder, ærter, tomatpure og krydderier tilsættes kødet, og steges et minuts tid.

6.       Smag til med salt og peber.

7.       Tag panden af varmen, og lad fyldet køle af mens dejen klargøres.

PIROGGER:

1.       Del dejen i 24 lige store dele.

2.       Form dejstykkerne til runde boller, og rul dem herefter til flade cirkler med en kagerulle.

3.       Læg en spiseske fyld på den ene halvdel af dejcirklen

4.       Pisk ægget sammen, og pensel dejcirklen hele vejen rundt i kanten som en slags lim.

5.       Fold cirklen sammen på midten, så den danner en halvmåne.

6.       Luk nu dejen rundt i kanten ved at trykke samlingen sammen med en gaffel.

7.       Læg piroggerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve i 30 minutter.

8.       Varm imens oven op til 200 grader, varmluft.

9.       Piroggerne pensles med sammenpisket æg, og drysses med sesamfrø.

10.   Bag piroggerne 12-15 minutter ved 200 grader.

11.   Køl piroggerne af på en bagerist. Spis dem lune eller læg dem i køleskabet hvis de skal med i madpakken dagen efter. De kan sagtens tåle at komme i fryseren, hvor de kan holde sig i op til 3 måneder.

 

Tip:  Piroggerne kan også laves med en rest kødsauce eller chili con carne, supplere eventuelt med kogte linser fra dåse.