Nedbøren har været massiv dette efterår, og mange danskere har oplevet oversvømmelser både i private hjem, på havnefronterne og ude i trafikken. Men i Vallensbæk har man siden 2019 nydt godt af en fælles kommunal investering til at imødekomme store mængder nedbør.
Kommunen udviste dengang rettidig omhu ved at bruge den kompensation, Banedanmark gav i forbindelse med anlæggelsen af Ringstedbanen, på klimatilpasning omkring St. Vejleå. De forskellige anlæg har blandt andet været med til at sikre, at åen ikke løb over under stormfloden den 20.-21. oktober 2023.
Slusen og pumpestationen ved Ishøj
Går du nogle gange tur langs Strandparken, har du måske bidt mærke i den nødpumptestation og sluse, der ligger mellem Ishøj Havn og St. Vejleå. Selvom den ikke syner af meget med sin gråbeton og to sorte dæksler, er den en del af de anlæg, som faktisk holder vandet væk fra mange boligejere i Vallensbæk.
Slusen giver mulighed for at lukke åløbet af, eksempelvis når der er varsler om, at vinden vil presse vand ind fra Køge Bugt og Østersøen, som det var tilfældet under stormfloden i oktober. Kronen på værket er dog pumpestation, der er at finde under de grå betonmure.
Stiger vandstanden nederst i St. Vejleå over 50 centimeter, går nødpumperne automatisk i gang og tømmer vandet ud af den indsø, der ligger som et opsamlingskar lige foran slusen. Hver af pumperne kan, når de arbejder på højtryk, sende 2.000 liter vand i sekundet - eller hvad der svarer til over 7 millioner liter vand i timen - væk fra åen og ud i Ishøj Havn.
Nødpumpestationen set fra indsøen på den modsatte side af havnen. Herfra kan man tømme vand ud af St. Vejleå.
Underføringen under Strandvejen
St. Vejleå løber også under Strandvejen. Underføringen af åen kan du selv se fra KFUM Strandboernes spejderhytte på Åsvinget. Er der meget pres på vandet ned mod slusen ved Ishøj, er der en naturlig forsinkelse her, fordi vandet ikke kan løbe lige så hurtigt igennem underføringen, som pumperne kan pumpe.
Nogle gange sker det, at siv, grene, plastik eller andre genstande sidder fast her og blokerer underføringen. I så fald tilkalder Vej og Park en erhvervsdykker, der kan rense op.
Underføringen af åen ser sådan ud fra KFUM Strandboernes spejderhytte på Åsvinget.
Vandmålere
Det er vandmålere disse tæt ved Vallensbæk Sø, der automatisk holder øje med vandstanden i St. Vejleå og aktiverer pumpen i Ishøj, når det er nødvendigt. Både HOFOR og Ishøj Forsyning kan aflæse data fra målerne.
Det er vandmålere som disse, der automatisk holder øje med vandstanden i St. Vejleå.
Vallensbæk Sø
Vallensbæk Sø eller vandskisøen, som den også kaldes i folkemunde, kan fungere som reservoir for regnvandet. Men da Ringstedbanen blev bygget, blev søen gjort mindre, og derfor kan den ikke rumme lige så meget regnvand som tidligere.
Her valgte kommunerne omkring St. Vejleå at bruge kompensationen fra Banedanmark på at anlægge nye små oversvømmelsesområder med tre søer langs å-løbet. De tre søer ligger i Høje Taastrup Kommune.
Vallensbæk Sø kan fungere som reservoir for regnvandet. Ved voldsomme mængder nedbør er der et udløb, som kan oversvømme Vallensbæk Mose i stedet for, at vandet skaber problemer andre steder.
Nødbassinet i Vallensbæk Mose
Er nedbørsmængder så voldsomme, at de forskellige anlæg og installationer ved St. Vejleå får problemer, peger pilen på Vallensbæk Mose. Her er der lavet et udløb, som kan lede noget af vandet fra Vallensbæk Sø og oversvømme dele af Vallensbæk Mose. I så fald bliver kreaturerne i området flyttet til mere tørre græsningsarealer i mosen.
Fakta
Det er de seks forsyningsselskaber i Ishøj, Vallensbæk, Høje Tåstrup, Albertslund, Glostrup og Brøndby, der har samarbejdet om at sikre området langs Store Vejleå mod oversvømmelse.