Rotter og andre skadedyr

Rotter og andre skadedyr

Her finder du hjælp til anmeldelse og bekæmpelse af rotter og skadedyr

Ser du rotter eller tegn på rotter, har du ansvar til at anmelde det til din kommune - også selvom det ikke hjemme hos dig selv.

Er du grundejer, har du også pligt til at renholde og rottesikre din ejendom.

Til gengæld er det kommunens pligt at bekæmpe rotterne.

 

Anmeld rotter her 

 

Hvis du allerede har anmeldt rotter og ønsker oplysninger vedrørende sagen, skal du ringe til Kiltin A/S på tlf. 47 10 72 00.

Efter du har har anmeldt rotter, vil rottebekæmperen efterfølgende ringe dig op for at aftale et besøg på din ejendom. Bemærk at det kun er kommunens rottebekæmper, der må anvende rottegift. 

I første omgang kommer rottebekæmperen ud og stiller smækfælder op. Hvis rotterne ikke er fanget efter et par dage og føden er væk, har de helt sikkert været i nærheden af fælden. 

Rotten lægger sig til at dø et eller andet sted, fx i isoleringer i vægge eller på lofter. Da den ikke er til at finde, går der ca. 4-6 uger, før rotten er indtørret. I den periode kan man være plaget af lugtgener.

Rottebekæmperen kan sprøjte området med et desinfektionsmiddel, der fjerner lugtbakterier og tager toppen af lugtgenerne.

Har du rotter i eller omkring dit hjem, vil du oftest kunne finde flere tegn på den ubudne gæst.

  • Lyde: Piben og kradsen i panelerne, under gulvet eller på loftet kan være tegn på rotter. Det kan også være mus eller lækat, mår eller andre dyr, du har besøg af.
  • Lugt: Rotter efterlader sig en skarp og ubehagelig lugt, der minder om både kloak og grisestald.
  • Ekskrementer: Rotter efterlader sig ekskrementer. Efterladenskaberne er sorte, cylinderformede og ca. 6 mm tykke og 17 mm lange. De spidser til i den ene ende.
  • Huller: Udendørs kan rotter afsløre sig ved umotiverede huller i jorden. Det kan for eksempel være i nærheden af et dæksel eller i nærheden af husets fundament. Synkende fliser eller asfalt kan være tegn på, at rotter har undermineret overfladen. Indendørs kan rotterne gnave sig igennem paneler, vægge og gulve. Hullerne er som regel cirkelrunde og behøver ikke at være større end en to-krone. Hold øje med friske afgnavede træspåner.

LÆS MERE OM TEGN PÅ ROTTER, OG HVORDAN DU FOREBYGGER DEM I DIT HJEM

Rotter er alvorlige skadedyr, der hvert år ødelægger inventar, rørledninger og kloakrør, elinstallationer, isolering og meget andet for millioner af kroner. Og så kan fødevarer til både mennesker og dyr blive spist af rotter eller ødelagt på grund af risiko for smitsomme sygdomme.

De økonomiske skader er dog i mange tilfælde slet ikke det værste, for rotter kan være bærere af mindst 55 forskellige smitsomme sygdomme, hvoraf nogle er direkte livstruende.

Rotten er en gnaver, der er altædende. Den er, hvad man kalder en opportunist, så den prøver også gerne nye ting af. Samtidigt er rotten snu, altid på vagt og bange for nye ting, hvilket kan betyde, at der går lang tid, inden den går i en rottefælde.

Rotten kan gnave sig igennem de fleste materialer, der er blødere end jern, og den kan løfte op til 1,2 kilo. 

Rotten kræver ikke meget. Hvis der er føde, vand og mulighed for at bygge rede, vil rotten slå sig ned. To rotter kan i teorien blive til 900 på et år, så det er vigtigt at sikre sig bedst muligt mod besøg af rotter.

  1.  Stil ikke madvarer i haven eller på altanen og sørg for, at al mad i huset er opbevaret i lukkede beholdere, hvis du har rotter inde i hjemmet.
  2.  Sørg for at holde rent og ryddeligt ved affaldsspande, containere og lignende.
  3.  Fjern rod udendørs, så du undgår gemmesteder og reder for rotterne. Dette gælder også indendørs, hvis du har fået rotten ind i boligen.
  4.  Sørg for at der ikke gror hæk helt op af muren, da det giver skjulepladser for rotter.
  5.  Sørg for at reparere huller i bl.a. murværk og kloakledninger, så rotten ikke kan komme ind.
  6.  Skru afløbsriste fast, afprop ubenyttede kloakstik og sørg for, at kloakbrønddæksler er hele og ligger rigtigt på brønden.
  7.  Tagnedløb skal sluttes med kappe ved jorden.
  8.  Fodrer du fugle, er det bedst at bruge fritstående foderbrætter, kun én kornsort og fodre så lidt som muligt ad gangen for at undgå spild.
  9.  Har du høns eller andet husdyrhold udenfor, skal du være opmærksom på, at de vil tiltrække rotter, da føden er let tilgængelig.
  10.  Overvej at købe sikring med rottespærre fra hovedkloak til din ejendoms kloak. 

Gennem de sidste år er antallet af rotter vokset ganske voldsomt. For at undgå en stigning i antallet af rotter er der udarbejdet en handlingsplan, som skal gøre det mere effektivt både at forebygge og bekæmpe rotter.

Vallensbæk Kommunes Rottehandlingsplan 2022-2024

Du kan i rottehandlingsplanen læse mere om indsatser for at bl.a.:

  • Mindske muligheden for at rotter i kloakken
  • Nedbringe giftforbruget i Vallensbæk.
  • Bidrage med information og vejledning, der forebygger rotters forekomst.