Sagsbehandlingsfrister for sociale indsatser til børn og unge

Råd og vejledning til familier med børn med funktionsnedsættelse tilbydes senest tre måneder efter, at kommunen er blevet gjort bekendt med barnets funktionsnedsættelse. 

Bevilges efter barnets lov § 81 stk 4. 

Der foretages en målgruppevurdering. Dækning af merudgifter kan gives til forældre til børn og unge, der har betydeligt og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse, hvis udgiften overstiger 5.519 kr. (2024) om året. Ydelsen beregnes i faste satser.

Bevillingen følges op én gang årligt.

Dækning af merudgifter bevilges efter barnets lov § 86.

Der foretages en målgruppevurdering. Dækning af tabt arbejdsfortjeneste kan gives til forældre til børn og unge, der har betydeligt og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse. Du kan få dækket dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste op til 35.247 kr. (2024) om måneden, hvis du er forsørger af et barn under 18 år i målgruppen.

Bevillingen følges op én gang årligt.

Dækning af tabt arbejdsfortjeneste bevilges efter barnets lov § 87.

 

Ledsagelse til børn og unge bevilges efter barnets lov § 89.

Der foretages en målgruppevurdering. Aflastning i hjemmet kan gives til forældre til børn og unge, der har betydeligt og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse.

Aflastningen kan også være udenfor hjemmet, hvis det vurderes at være mest hensigtsmæssigt.

Bevillingen følges op én gang årligt.

Aflastning bevilges efter § 90 i barnets lov og § 84 i serviceloven. 

Hjemmetræning bevilges efter barnets lov § 85.

Det er en forudsætning for bevilling, at der foreligger en børnefaglig undersøgelse. Hvis en sådan ikke foreligger ved ansøgningstidspunktet, er sagsbehandlingsfristen 4 måneder + 9 uger. 

Ved løbende ansøgninger om træningsredskaber, kurser, supervision og hjælpere er ansøgningsfristen ligeledes 9 uger. 

 

Sagsbehandlingsfristen er 4 uger fra indstilling til afgørelse.

Specialpædagogisk dagtilbud bevilges efter barnets lov § 82.

Synskonsulentbistand bevilges efter § 81 i barnets lov.

Ved nye ansøgninger gælder en sagsbehandlingsfrist på 4 uger. 

Vedligeholdelsestræning bevilges efter § 90 i barnets lov og § 86 stk. 2 i serviceloven.

bevilges efter § 81 i barnets lov

Bevilling af støttende indsatser til børn og unge sker efter § 32 i barnets lov. 

Støttende indsatser kan forudsætte, at der er udarbejdet en afdækning eller børnefaglig undersøgelse. I så fald træder sagsbehandlingsfristen i kraft, når afdækningen eller den børnefaglige undersøgelse er afsluttet. 

Gentildeling af ungestøtte sker efter § 116 i barnets lov. 

Ved gentildeling gives der svar indenfor 8 uger. Ved ny iværksættelse træffes der afgørelse, når den unge fylder 17½ år.

Ungestøtte kan bestå i videreført anbringelse eller kontaktperson. Ungestøtte gives, når det forventes, at den unge vil kunne klare sig selv indenfor det 23. år. Ungestøtte er gældende fra 18 til og med 22 år.

Vi giver dig svar indenfor 2 hverdage.

Vi behandler sagen umiddelbart efter henvendelsen.

Efter dagtilbudsloven § 43, stk. 1, 4.

Fristen er gældende fra klagen er modtaget i kommunen. 

Ved hjemvisning af afgørelser fra Ankestyrelsen er fristen for at træffe ny afgørelse den samme sagsbehandlingsfrist som ved den oprindelige ansøgning. Fristen er gældende fra modtagelse af Ankestyrelsens hjemvisning. 

Bevilges efter § 75 i barnets lov. 

Støttepersonen er et tilbud til forældre, hvis barn bliver anbragt. Personen skal støtte forældrene i at have et barn anbragt.

Et barn eller ung har ret til at anmode kommunen om at blive anbragt udenfor hjemmet. Denne anmodning skal kommunen skal tage stilling til og give svar på.  Det følger af barnets lov § 48. 

Kommunen træffer afgørelse om anbringelse indenfor 4 uger + 4 måneder, som skal bruges på henholdsvis indledende afklaring og eventuel børnefaglig undersøgelse. Der kan blive bevilget støtte sideløbende med sagsbehandlingen. Ved akutte henvendelser, fx hvis der er fare for barnets sikkerhed, kan der foretages en akut anbringelse med en beslutning fra formanden for børne- og ungeudvalget.

Først skal det afklares, om barnets anmodning er grundlag for at udarbejde en børnefaglig undersøgelse. Barnet får svar på dette indenfor 4 uger. Særligt hvis barnet ikke har en sag i forvejen, kan denne vurdering tage noget tid. Det indebærer at holde møde med barnet og forældrene, og eventuelt at indhente udtalelser fra skole eller andre fagpersoner, der kender barnet.

Dernæst skal der evt. udarbejdes en børnefaglig undersøgelse, som peger på, hvad der er til barnets bedste. Det kan tage op til fire måneder.

Et barn eller en ung, som er fyldt 10 år og har været anbragt udenfor hjemmet i mindst tre år, har ret til at anmode kommunen om at blive permanent anbragt uden for hjemmet.

En permanent anbringelse kræver grundig afdækning af familiens forhold og skal behandles i børne- og ungeudvalget. Det kan indebære, at en ny børnefaglig undersøgelse skal udarbejdes, oplæg til børne- og ungeudvalget skal udarbejdes, og der skal holdes et møde i børne- og ungeudvalgsmødet.

 

 

Et barn eller en ung, som er anbragt uden for hjemmet, kan anmode om, at samvær med forældre og netværk alene kan finde sted med tilstedeværelse af en støtteperson til barnet eller den unge, eller om at få suspenderet samværet med forældrene eller netværket i en periode på op til 8 uger.

Et forebyggende råd- og vejledningsforløb (fx samtaler med en psykolog) kan ofte bevilges hurtigt. 

Det bevilges efter barnets lov § 30 . 

Alle henvendelser, der omhandler bekymring for et barns eller en ungs sundhed, udvikling eller trivsel, bliver betragtet som en underretning.

Vi foretager en vurdering af underretningen inden for 24 timer.

Underretninger vurderes i henhold til § 136 i barnets lov. 

 

Undersøgelse af et barn eller en ung, der skønnes at have behov for særlig støtte.

Fra der er truffet afgørelse om en børnefaglig undersøgelse, skal denne være færdig indenfor 4 måneder.

Hvis det skønnes, at et barn eller en ung trænger til særlig støtte, skal der foretages en børnefaglig undersøgelse. Undersøgelsen skal indeholde en helhedsbetragtning, der skal omfatte følgende forhold hos barnet eller den unge:

1. Udvikling og adfærd

2. Familieforhold

3. Skoleforhold

4. Sundhedsforhold

5. Fritidsforhold og venskaber

6. Andre relevante forhold

 

Afgørelse om børnefaglig undersøgelse træffes efter § 20 i barnets lov.

Vi træffer afgørelse senest 4 uger efter modtaget ansøgning om VISO-udredning.

Barnets lov § 166

Kontakt

Voksen, Familie og Forebyggelse