Nye madborgere

Publiceret 03-05-2025

Stine og Sune fra Madborgerskab underviser i øjeblikket de elever i 7. og 8. klasse, der har valgt madkundskab som valgfag. Det betyder blandt andet et endnu større fokus på, at de lærer, hvorfor noget smager godt sammen.

Hænder i gryde med mad

Vi spiser alle sammen hver dag, men der er så meget, man kan lære om mad, smag, tilberedning og metoder i køkkenet. For tiden er Madborgerskab ude og undervise 7.klasses valghold i madkundskab, hvor blandt andet Sofie, Inaya og Enes udover at lave dejlig mad også lærer om teori, sensorik og grundsmage.

- Vi har undersøgt, hvad prisen er for en hjemmelavet pizza, en frysepizza og en købepizza, og så prøvede vi også at smage, hvad der smager bedst, fortæller Enes.

- Når man laver det fra bunden, smager det bedst, supplerer Inaya med et smil.

Læringen er også nået hjem til køkkenbordene, for Sofie fortæller, at hun har lavet hjemmelavet pizza to gange siden.

- Vi plejer ikke at lave hjemmelavet tomatsauce, men det tænkte jeg, at jeg da godt kunne gøre, og mine forældre var ret imponerede, siger Sofie.

Partering og klimamad

Da Vallensbæk NU besøgte eleverne i køkkenet stod dagens opgave på at partere en hel kylling og koge suppe på skroget. Lår og bryst frøs de ned, så de kan blive til andre forskellige retter med blandt andet linser og kål – på den måde forholder eleverne sig også til bæredygtighed, klimapåvirkning og også dyrevelfærd.

Derfor er dagens kyllinger også økologiske, som dagens underviser Sune forklarer eleverne.

- Jeg vil gerne lære de unge mennesker at forholde sig til den mad, der er omkring os, give dem en viden om råvarerne, hvilke kvaliteter de har, og hvad de indeholder, siger han.

Fakta

Når man går til eksamen i madkundskab, bliver man blandt andet bedt om at planlægge en menu ud fra nogle forskellige kriterier og argumentere for sine valg.