I Vallensbæk og omegn er der en voksende udfordring med overvægt blandt børn og unge. Men der er håb forude, da Sundhedsklynge Syd, en alliance af kommuner, hospitaler og almen praksis, nu tager kraftfulde skridt mod at imødegå problemet.
- Børns sundhed starter i hjemmet, vi kommuner har også et ansvar for at sikre en sund start på livet. Vi vil tage fat tidligt og forebygge børneovervægt, da vi ofte ser en sammenhæng med overvægt i voksenlivet. Vi handler nu, siger Borgmester Henrik Rasmussen fra Vallensbæk.
Nye indsatser for at bekæmpe overvægt
På et møde i januar 2023 har Sundhedsklynge Syd truffet beslutninger for at tackle børne- og ungdomsovervægt. Derfor øremærkede Sundhedsklynge Syd en bevilling på 1 million kroner til at sætte gang i tiltag, der kommer med løsninger og skaber en samlet strategi på tværs af sektorer.
Sundhedsprofiler har nemlig vist, at næsten halvdelen af borgerne i Region Hovedstaden kæmper med overvægt også i Vallensbæk. Det har rystet både forældre og Vallensbæks borgmester Henrik Rasmussen.
- Vi gør rigtig meget i kommunen, for at vores børn skal bevæge sig, i stedet for at være passive. Vi opfordrer til at tage cyklen, anlægger cykelstier og nye grønne områder, som appellerer til bevægelse og omlægger befærdede veje til cykelvenlige gader. Men også kosten har vi taget fat i, derfor har vi startet projektet, madborgerskab, der lærer børn og forældre om sunde madvaner og lærer dem at lave en god madpakke. Det er målrettet både skolen, institutionerne og hjemmene. Dialogen mellem forældre og skole eller dagtilbud er afgørende for at vores børn får en god sund start på livet, siger Henrik Rasmussen.
Bekymrende tendens
Den seneste Børnesundhedsprofil fra 2018 viste, at mange unge, der var blevet undersøgt af skolesundhedsplejersker, har overvægtsproblemer. Og den kommende Børnesundhedsprofil forventes at vise en lige så bekymrende tendens.
Hos Sundhedsklynge Syd der arbejder på en tværsektorielt forankret indsats for at forebygge og behandle overvægt er målet klart. Overvægten skal tages alvorligt og der skal gøres noget nu.
Det bliver Vallensbæk Kommune der skal lede afdækningen for børn og unge. Projektpersonale vil arbejde målrettet for at identificere de bedste metoder og løsninger fra september 2023 til december 2024.
- Det her er vigtigt for os. Vores børn og unge skal trives. Derfor gør vi en ekstra indsats for de børn og unge der ikke trives og har behov for støtte. Vi har en særlig opmærksomhed på børn og unges trivsel og mentale helbred, og overvægt er ikke bare et fysisk problem, der følger mange psykiske problemstillinger med og det skal vi selvfølgelig tage alvorligt.
I Sundhedsklynge Syd deltager flg. kommuner: Albertslund, Brøndby, Dragør, Glostrup, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, København, Tårnby og Vallensbæk.