Godkendelse af entreprenør til daginstitution
I budget 2024-2027 har vi afsat midler til at opføre en ny, integreret daginstitution ved Vallensbæk Skole. I den forbindelse har vi netop valgt entreprenør til projektet. Den vindende entreprenør er Gråkjær A/S, som vi vurderer er det bedste match i forhold til vores kriterier vedrørende bl.a. bæredygtighed, kvalitet, funktion og pris. Vores kriterier er valgt ud fra ønsket om at skabe en daginstitution med en god funktionalitet, høj kvalitet og med en arkitektur tilpasset Vallensbæk Skole. Det har også været vigtigt for mig og de andre kommunalbestyrelsesmedlemmer at stille krav til bæredygtigheden ved byggeriet bl.a. i form af lav klimapåvirkning og CO2-belastning, da vi ønsker en byudvikling, der er mere bæredygtig. Det vil vi bl.a. skabe med gode fysiske rammer, som er inkluderende, sikre og bæredygtige.
Grøn innovation på skolerne
Igen i år har det været en stor fornøjelse at opleve den årlige Hackathon på skolerne, hvor alle byens 9.klasser arbejder kreativt med samfundsrelevante emner. Jeg deltog i finalen, som en del af dommerpanelet sammen med engagerede repræsentanter fra nogle af byens største virksomheder.
Hvert år bliver jeg overrasket og imponeret over elevernes anderledes idéer og deres flair for teknologi. Eleverne havde bl.a. spændende løsningsforslag til, hvordan vi forbedrer vores fødevareforbrug, opfordrer til grønnere transportformer og skaber en bedre og smartere affaldshåndtering. Vi har nogle knusende dygtige lærere, som formår at få det bedste frem i vores elever. Og vores unge kommer med nogle anderledes perspektiver. Det må vi ikke blive skræmt af, men i stedet lade os inspirere af, fordi jeg ved, at der kan opstå fantastiske ting, når vi møder forskelligheder og bliver udfordret i vores tankemønstre. Det giver nye indsigter i os selv og i vores samfund. Det var også dejligt at se, hvordan mødet med virksomhederne var med til at skabe en ekstra spænding blandt eleverne. Især når det resulterede i et stort smil og en følelse af at lykkes, da de fik positiv feedback fra virksomhederne. Tak for jeres deltagelse alle sammen.
Ny kommuneplan 2023-2035
Vi godkendte et forslag til Kommuneplan 2023-2035. Forslaget er en mindre revision af den gældende Kommuneplan 2020-2032 i forhold til vores udviklingsstrategi, nye klima tiltag og statslige planer. Opdateringen af planen indebærer derfor blandt andet en skovrejsning i kommunen, da vi ønsker at handle hurtigt for at bekæmpe klimaforandringer.
Forslag til Kommuneplan 2023-2035 bliver offentliggjort til høring i 8 uger fra 18. december 2023 til 12. februar 2024. Planen bliver lagt på kommunens hjemmeside og Plandata.dk. I høringsperioden vil der være informationsmøde for borgere, hvor der som altid er mulighed for at komme med input til planerne. Du vil blive informeret om møderne på kommunens hjemmeside og i Vallensbæk NU. Kommuneplanen understøtter Vallensbæk Kommunes Udviklingsstrategi og er en slags fysisk udmøntning af strategien. Den udgør grundlaget for kommunens lokalplanlægning og fastlægger de overordnede vilkår for mulig arealanvendelse og bebyggelse i kommunen.
Endelig vedtagelse af plan for plejeboliger
Vi vedtog et ændringsforslag til lokalplanen for Plejeboliger ved Gymnasievej og et tilhørende Kommuneplantillæg. Lokalplan og kommuneplantillæg har begge været i offentlig høring, og der har været afholdt to orienteringsmøder på stedet med naboer og andre interesserede. Efter dialog med borgere har vi derfor vedtaget lokalplanen med den ændring, at træer ikke må plantes inde for 6 meter fra private haver til Hvidkløvervænget
Lokalplanen skal give mulighed for et plejehjem med 48 plejeboliger med tilhørende fællesarealer og ca. 14-16 seniorboliger. Området er kendetegnende af tæt-lav bebyggelse i to etager, med mange nærliggende grønne arealer. Denne skala og karakter bliver det samme for pleje- og seniorboligerne. Det skal sikre, at naboer til bebyggelsen får samme vilkår, som der allerede i dag er i det omkringliggende kvarter med hensyn til udtryk, indbliksgener og afstande mellem naboer.
Kystbeskyttelse i Strandparken
Vi godkendte et nyt projekt om kystbeskyttelse i Strandparken. Kystbeskyttelsesprojektet skal forhøje digerne og dermed sikringsniveauet for stormflod. Da Strandparken blev etableret, blev det vurderet, at digernes højde på 2,5 meter kunne beskytte mod det, der svarede til en 200 års hændelse, men klimaet ser noget anderledes ud nu, og forventningerne til fremtiden er udfordringer med stigende havniveau og flere og kraftige stormfloder. På trods af den gode beskyttelse ved stormfloden i oktober, kalder klimaforandringer på en proaktiv klimasikring af Strandparken med forhøjelse af digerne, hvis det også skal fungere som stormflodsbeskyttelse fremover. Processen vurderes at tage 3-6 år inkl. etablering, og skal koordineres med den samlede proces for modernisering af Strandparken. Sammen med andre kommuner på Vestegnen har vurderet den bedst mulige kystbeskyttelse - en kystbeskyttelse, som både tager højde for kyst og bagland.
Nedlæggelse af Vestegnens kulturinvesteringsråd
Jeg har desværre den kedelig nyhed, at det er blevet besluttet at nedlægge Vestegnens Kulturinvesteringsråd (VKIR). Vestegnens Kulturinvesteringsråd var et samarbejde mellem seks kommuner her på Vestegnen; Albertslund, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj og Vallensbæk. I VKIR har vi blandt andet arrangeret den årlige Vestegnens Kulturuge. Gennem årene er der også realiseret en række kendte kunstværker f.eks. med skulpturprojektet ”De seks glemte kæmper” af Thomas Dambo, ”Multitudes” af Sofie Amalie Andersen og dokumentarfilmfestivalerne CPH:DOX (VESTEGNS:DOX).
Vestegnens Kulturuge ophører desværre i forbindelse med nedlæggelsen af VKIR, men her i kommunen vil der fortsat være Børnekulturuge og andre arrangementer med fokus på kultur og fællesskaber i samarbejde med de frivillige foreninger og på tværs af vestegnskommunerne.
Kunst og kultur giver nye perspektiver og giver stof til eftertanke. Det giver glæde, fordybelse og inspiration. Og vigtigst af alt, kan det være med til at bringe mennesker sammen og hjælpe os til at forstå og respektere hinandens forskelligheder. Derfor vil jeg gøre mit bedste for fortsat at skabe lokale kunstoplevelser til glæde for borgere i alle aldersgrupper.
Pensionisternes julefest
Der var fint besøg og god musik til den årlige julefest for seniorer. Guido Päevatalu, kgl. operasanger, og Lars Jørgensen, organist i Vallensbæk Kirke stod for den musikalske underholdning, og alle vores skønne frivillige fra Seniorhuset Korsagergaard havde sørget kaffe, kage, knas, julesang og en konkurrence ved de smukt pyntede juleborde. En dejlig tradition for vores ældre borgere, hvor de samles for at nyde julens glæder. Det nyder jeg at være en del af.
Sidst men ikke mindst, vil jeg gerne ønske jer alle en rigtig glædelig jul og et godt nytår. Må julen bringe dig ro, glæde og kvalitetstid med dem, du holder af. Pas på dig selv og dine nærmeste. Vi ses i det nye år til nye gode oplevelser sammen. 😊