Vedtægterne er foreningens "spilleregler". De er omdrejningspunktet for foreningen.
Det første - og nok største - skridt til at blive en forening, er at formulere vedtægterne. Og det er her, de fleste kan blive helt forpustede. For hvad "skal" der stå og hvordan gør man?
Til en trøst kan vi fortælle, at der ikke er krav om, at der skal stå så meget. I kan selv beslutte hvor omfattende de skal være.
Dog, og det er her det kan blive lidt komplekst, så er der forskellige krav til indhold, alt efter hvilken type forening, I ønsker at være, samt alt efter hvilken bank, I ønsker at benytte.
Valg af foreningstype:
Ift. foreningstype er I nok ikke i tvivl, hvis det er en grundejerforening eller en politisk forening. Der, hvor det kan være lidt vanskeligt, er at finde ud af om I kan blive en folkeoplysende forening, en frivillig social forening eller er en "øvrig forening". Og heraf, hvad det da kræver ift. vedtægterne.
Forenklet lidt "groft" kan man sige at en folkeoplysende forening samles om en medlemsaktivitet, eks. sport, for "sig selv", hvor en frivillig social forening laver en aktivitet for andre ud over foreningen, eks. besøgsvenner. Øvrige foreninger kan eksempelvis være en naturforening. Du kan læse mere om de forskellige typer frivilligt arbejde her.
Foruden forskel på foreningernes formål og aktiviteter, er det mest afgørende, at der til foreninger, der ønsker at blive folkeoplysende, er specifikke krav, som minimum skal være opfyldt. I kan læse mere om kravene til vedtægter og hvordan I ansøger som folkeoplysende her på siden under punktet "Ansøge som folkeoplysende forening i Vallensbæk".
I kan derudover bl.a. blive inspireret til udarbejdelse af vedtægter som frivillig folkeoplysende forening i DGI’s "vedtægts generator".
Øvrige typer foreninger kan også fint bruge den og lade sig inspirere. Den er gratis at bruge.
Hjælp og forklaring til foreningsstart for en frivillig social forening, kan du finde her udarbejdet ved Center for Frivilligt Socialt Arbejde.
Og overordnet: Læs også andre foreningers vedtægter og kopier det, som giver mening for jer.
Hvis du vil oprette en forening, og er i tvivl om foreningstype og andre råd her, så kontakt Center for Sundhed, Kultur og Fritid, så kan vi guide dig. Desuden vil vi gerne tilbyde dig at mødes og tale om jeres vedtægter og hjælpe med at få klarlagt, hvad de skal indeholde, så de passer til jeres forening.
En lille "husker"
Husk at vedtægter altid kan efterjusteres. Dvs. at hvis I stifter en forening og er usikre på vedtægterne, kan de justeres ved en ekstra ordinær generalforsamling. Husk også, hvis I er forening med flere år på bagen, at det kan være godt at tjekke vedtægterne ift. justeringer, så formål og aktiviteter svarer til, hvad I laver.