Hvad er frivilligt arbejde

Frivilligt arbejde er en aktivitet eller handling, der udføres af en frivillig person dvs. uden fysisk, retslig eller økonomisk tvang, og uden at personen trues med økonomiske eller sociale sanktioner, hvis vedkommende ikke udfører opgaven.

Frivilligt arbejde må ikke være lønnet, skal være formelt organiseret og skal være til gavn for andre end én selv og ens familie.

 

Frivilligt socialt arbejde udføres inden for det sociale og sundhedsmæssige område.

Aktiviteterne har til formål at give en enkelt person eller grupper en øget velfærd, omsorg eller sigter på at løse forskellige velfærdsproblemer. 

I frivillige sociale foreninger laver medlemmerne ofte aktiviteter for en bestemt målgruppe, der ikke behøver at være medlem af foreningen.

Læs mere om frivilligt socialt arbejde på Center for frivilligt socialt arbejdes hjemmeside.

I folkeoplysende foreninger laves aktiviteterne for og med medlemmerne af foreningen. En folkeoplysende forening laver 'folkeoplysende aktiviteter' og skal være åben for alle, der tilslutter sig foreningens formål.
Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde skal styrke medlemmernes evne og lyst til at tage ansvar for eget liv og til at deltage aktivt og engageret i samfundet.

Der er bestemte krav til folkeoplysende foreningers vedtægter. Eksempelvis skal en forening bestå af min. 5 betalende medlemmer. I bliver dog først en folkeoplysende forening i Vallensbæk Kommune, når I har ansøgt om at blive det og bliver godkendt til det af Folkeoplysningsudvalget. Du kan læse mere om kravene til vedtægterne og hvordan I ansøger udvalget her.

Find Folkeoplysningsloven på Retsinformations hjemmeside.

Vi har samlet en kort liste over andre typer af frivillige foreninger, som er relevante for borgere i Vallensbæk.

Listen er ikke udtømmende, men er blot et udpluk af de mange forskellige foreningstyper.

Grundejerforeninger

Det kan være en fordel for grundejere at oprette en grundejerforening, da det giver mulighed for at fremstå samlet overfor offentlige myndigheder og sikre medindflydelse på, hvordan nærområdet skal udvikle sig i fremtiden.

Oprettelsen af grundejerforeningen skal ske på en stiftende generalforsamling, hvor grundejerne også skal vedtage vedtægter for grundejerforeningen.

Politiske foreninger

Politiske foreninger fungerer oftest som folkeoplysende foreninger, der har forskellige aktiviteter for og med foreningens medlemmer, som tager udgangspunkt i nogle bestemte politiske ideer og holdninger.

Find kontaktoplysninger på de politiske foreninger i Vallensbæk og omegn i foreningsoversigten.

Kommunal frivillighed er, når du som frivillig er direkte tilknyttet en offentlig institution. Samarbejdet aftales da direkte med personalet. I Vallensbæk Kommune er frivillige på Seniorhuset Korsagergård for eksempel ”kommunale frivillige”. Kommunen har valgt at tegne en forsikring ift. ulykker og skader ifm. denne type indsats.

For at sikre fælles viden i vores organisation omkring samarbejde med frivillige, har vi udviklet en ”Værktøjskasse”. I den kan du bl.a. læse mere om vilkår for kommunale frivillige. Du finder værktøjskassen her.

Betegnelsen ”selvorganiseret frivillighed” kaldes af andre ”uorganiseret frivillighed”. Betegnelserne forsøger blot at rammesætte den type frivillig indsats, som ikke er organiseret i en forening. Det er en frivilliggruppe, der har en indsats, og som ikke har vedtægter, generalforsamling og bestyrelse. Fordelen ved denne organiseringsform er, at du kan gå i gang med det samme. 

Men hvis du ønsker økonomi i indsatsen, mere stabilitet og et demokratisk ”skelet”, så skal du overveje at omdanne jer til en forening. Du kan læse mere om det at oprette en forening her - eller kontakte Center for Sundhed, Kultur og Fritid for mere viden om fordele og ulemper ved de forskellige organiseringsformer.

Gå på opdagelse i Vallensbæks foreningslandskab.

Søger du noget bestemt, eller vil du have inspiration til din fritid?

I 2021 udkom bogen Aktiv i Vallensbæk, som er en oversigt over foreninger og frivilliggrupper i Vallensbæk. Se bogen her.

En anden mulighed er kommunens digitale bookingsystem, hvor du både kan se foreninger og booke lokaler.

Find foreninger og book lokaler i foreningsoversigten.

Der er mange gode grunde til at blive frivillig. Og der er mange forskellige måder og steder at blive det.

Hvorfor være frivillig?

Der er mange forskellige bevæggrunde til at blive frivillig. Her er et par stykker af dem:

  • det er en god måde at udvide dit netværk
  • det kan bidrage positivt til dit CV
  • det kan give dig nye kompetencer og nye oplevelser
  • du vil opleve en glæde ved at få lov at give og gøre en forskel

Mange frivillige udtaler ligefrem, at det ikke er et arbejde, men en gave at være frivillig.

Hvordan og hvor?

I Vallensbæk er der rig mulighed for at blive frivillig. Der er mange forskellige foreninger (læs mere under 'Find foreninger i Vallensbæk') og mange foreningstyper.

Det kan være svært ud fra kontaktinformationerne at danne sig et billede af foreningen, så bedste råd er at ringe til kontaktperson/formanden og hør mere om mulighederne. Hvis det lyder som noget for dig, så hør om du kan kigge forbi en dag, helt uforpligtende. Så kan I se om kemien også er der.

Hvis du søger en bestemt forening, som ikke er i Vallensbæk, kan du bl.a. se i vores udpluk af øvrige foreninger og her finde kontaktoplysninger på flere foreninger, der er i/omkring Stor København. Desuden kan du gå ind på jobbasen frivilligjob.dk og se opslåede frivilligjob. Her kan du også oprette din egen "profil".

Du kan også vælge at starte noget op selv. Du kan få hjælp til foreningsdannelse på hjemmesiden her- og gode råd fra os.
Det kan også være vi sammen kan finde en god samarbejdspartner til din idé.