Affald fra min bolig

Vallensbæk Kommune samarbejder med Vestforbrænding for at gøre det let for dig at komme af med dit affald – effektivt og miljørigtigt.

Her kan du læse mere om kommunens affaldsordninger.

Spørgsmål og svar om affald

Du kan også læse om sortering af affald i kommunens sorteringsguide.

Læs mere om affaldsfraktionerne her link

Mange kan formentlig nikke genkendende til, at sommeren har budt på mere end almindeligt mange sultne dræbersnegle i haven. En våd og lun sommer har givet sneglene optimale betingelser, og har gjort bekæmpelsen af skadedyrene mere omfattende. Vestforbrænding oplever et stigende antal henvendelse om, hvordan man bør affaldssortere de snegle, man har aflivet eller fjernet fra sin have, så her er en vejledning.

Mange tror, at snegle bør komme i spanden med mad- eller haveaffald. Ingen af delene er hensigtsmæssige.

Haveaffald er forbeholdt planterester, der kan komposteres, hvad snegle ikke kan.

Madaffald behandles i to processer. Først bliver madaffaldet kørt til et anlæg, hvor det bliver pulpet til grød. Derefter køres madaffaldet  videre til et anlæg, hvor det bliver bioforgasset.

Dræbersnegle kan bl.a. indeholde E. coli bakterier, hvilket kan give dårlig mave hos mennesker, fordi dræbersneglene spiser blandt andet afføring og ekskrementer. Dræbersnegle er derfor en smittekilde indtil indtil de er varmebehandlet.

Madaffaldet bliver først varmebehandlet, når det bliver bioforgasset. Derfor er det uhensigtsmæssigt, at have dræbersnegle i madaffaldet.

Den rigtige måde at bortskaffe dræbersnegle er enten at lægge dem i sin restaffaldsbeholder i en lukket pose, eller bedre endnu blot at lade sneglene ligge i naturen. De kan lægges til side, f.eks. i hække eller kvashegn og kan her være til gavn for andre af havens dyr. Især pindsvin er glade for snegle.

 

Vintervejret er kommet og det giver udfordringer for skraldemændene.

Husk at rydde for sne og salte på hele adgangsvejen frem til dine beholdere.

Hvis ikke du får tømt din beholder pga. sne eller glatføre, bliver den muligvis først tømt igen ved næste tømning. Du kan sætte en ekstra sæk med overskydende affald ved siden af din beholder.

Skraldemændene holder også jul og nytår. Derfor bliver der ikke  indsamlet affald den 24. og 31. december.

Du kan opleve, at dit affald bliver hentet en dag senere end normalt i ugerne 52 og 1. Der vil ikke blive sendt de faste tømmeadviseringer på sms i perioden. 

Boligselskaber: Viceværtsbestillinger modtaget efter onsdag kl. 12 i uge 52 og 1 køres først tirsdag eller onsdag i næstfølgende uge.

Glædelig jul og godt nytår.

Nye landsdækkende regler betyder, at alle skal sortere tekstilaffald til genanvendelse.

I de kommende uger vil alle modtage særlige plastposer til tekstilaffald.

Du kan læse mere om kommunens indsamling af tekstilaffald her.

Nye landsdækkende regler betyder, at alle skal have en beholder til pap.

I de kommende uger leverer Vallensbæk Kommune derfor en beholder til pap til haveboliger.

Hvis du bor en i bebyggelse fx rækkehus med fælles beholdere, vil du ikke få en ny beholder til pap.

Du kan læse mere om kommunens indsamling af pap her.

Der er i øjeblikket driftsforstyrrelser på tømning af todelte beholdere til glas og metal. Det vil betyde, at nogle beholdere ikke bliver tømt på den normale tømmedag. Din beholder vil blive tømt i de efterfølgende dage – senest inden ugens udgang.

Hvis du normalt stiller din beholder frem, så lad den stå fremme indtil beholderen er tømt.

Renovatøren er i gang med at planlægge nye ruter, som vil træde i kraft i løbet af efteråret. Alle berørte husstande vil få direkte besked om nye tømmedage. De nye ruter vil hjælpe renovatøren med at undgå driftsforstyrrelser fremover.

Kommunen beklager de gener, som driftsforstyrrelserne vil give, indtil de nye ruter træder i kraft.

Husker du at sortere dine mad- og drikkekarton og lægge dem i beholderen til plastaffald?

I vinters begyndte vi i Vallensbæk at sortere mad- og drikkekarton. Det gør vi for at genanvende de papirfibre og den plastfolie, som mad- og drikkekarton består af.

Det kan du se mere om i kortfilmen, som Vestforbrændings og tre andre forsyningsselskabers har produceret.

Som led i den grønne omstilling og fokus på at få mere affald til genanvendelse, er det et nationalt krav, at der indsamles og sorteres i flere affaldstyper i 2023. Det medfører stigende udgifter til affaldsindsamling og drift.

Affaldsområdet er, ligesom mange andre dele af samfundet, ramt af stigende udgifter. Der er en kraftig prisstigning i både transport og drift samtidig med, at der også er øgede krav til affaldssorteringen.

I Vallensbæk Kommune ønsker vi fortsat at fastholde serviceniveauet på affaldsindsamlingen, hvilket betyder, at grundgebyret for at få hentet og behandlet affald kommer til at stige. For husejere stiger grundgebyret fra 2.850 kr. til 4.398 kr. om året, og for etageboligejere stiger beløbet fra 1.730 kr. til 2.669 kr. om året.

OBS. Herudover er der variable udgifter til tømning af mad- og restaffald. De borgere, der modtager ejendomsskattebillet, kan evt. kontakte Vestforbrænding Kundeservice om beløbets størrelse. De borgere, der ikke modtager ejendomsskattebillet, skal kontakte deres udlejer eller ejerforening for at få oplysning om beløbets størrelse.

Mere info:

- Ændring af tømning af plast/papir fra 3 ugers tømning til 14 dages tømning, da mad- og drikkekartoner er en del af plast-indsamlingen. 

- Der bliver opsat 3.700 stk. nye 240 liters papbeholdere. Disse beholdere bliver tømt hver 4. uge. 

- Der fastholdes det samme serviceniveau i haveaffaldsordningen og storskraldsordningen, som bl.a. betyder, at borgerne får afhentning direkte på adressen, storskrald afhentes en gang om måneden, og haveaffald afhentes ligeledes en gang om måneden i perioden 1/3 til 30/11. 

- Der fastholdes ligeledes samme serviceniveau på madaffald-/restaffalds-ordningerne. Der er derfor fortsat tømning hver uge af mad- og restaffald.

Nye landsdækkende regler betyder, at alle skal sortere deres affald lidt mere. Fremover skal alle sortere og have beholdere til 10 affaldstyper: Mad, rest, glas, papir, metal, plast, farligt affald, mad- og drikkekarton (NY), pap (NY hos haveboliger) og tekstiler (NY).

Vallensbæk Kommune er derfor ved at planlægge nye affaldsordninger. 

Med de nye regler kan du som borger i Vallensbæk forvente:

Haveboliger (med egne beholdere):

  • Mad- og drikkekarton skal sorteres og i beholderen til plastaffald. Samtidig forventes beholderen at blive tømt hver 2. uge i stedet for hver 3. uge som nu. 

Hvornår: Forventes vinter 2022-23

  • Pap skal sorteres i en ny 240 liter beholder, som kommunen leverer. Papbeholderen forventes at blive tømt hver 4. uge.

Hvornår: Forventes efterår 2023
 

  • Tekstilaffald skal sorteres. Tekstilaffaldet indsamles i særlige poser (som kommunen udleverer) sammen med storskrald.

    Hvornår: Forventes efterår 2023
     
  • Tømning af beholderen til metal og glas nedjusteres til hver 10. uge i stedet for hver 8. uge som nu.

    Hvornår: Forventes efterår 2023

Etageboliger og rækkehuse (med fælles beholdere):

  • Mad- og drikkekarton skal sorteres og i beholderen til plastaffald. Nogle steder vil der være behov for hyppigere tømning og ekstra beholdere til plast.

    Hvornår: Forventes vinter 2022-23
     
  • De fleste har allerede et miljøskab til farligt affald. De få steder som ikke har et miljøskab, vil få et miljøskab af kommunen.

    Hvornår: Løbende i 2023
     
  • De fleste har allerede beholdere til pap. De få steder som ikke har en papbeholder, vil få en papbeholder af kommunen.

    Hvornår: Løbende i 2023
     
  • Tekstilaffald skal sorteres. Alle vil modtage beholdere til tekstilaffald. Levering af beholdere aftales med Vestforbrænding. Tekstilaffaldet skal i særlige poser, som kommunen udleverer. 

    Hvornår: Forventes efterår 2023

 

Vallensbæk Kommune indsamler dit sorterede husholdningsaffald. Her er et par generelle tommelfingerregler til din sortering derhjemme:

  • Emballage skal være tømt for indhold, og evt. låg skal tages af.

  • Er affaldet sammensat af forskellige materialer, skal det skilles ad. Kan du ikke skille det ad, så sorter affaldet ud fra det materiale, der er mest af.
  • Brug din sunde fornuft: Plast til plast, metal til metal, glas til glas, papir til papir, mad til mad og resten til restaffald
  • Hvis du kommer i tvivl, så læg affaldet i beholderen til restaffald.

Vestforbrænding har sammen med tre andre affaldsselskaber produceret 10 animerede film om affald. I filmene kan du fx få svar på:

  • Hvordan bliver madresterne til gødning og biogas?
  • Hvor bliver flaskerne af?
  • Hvad bliver der af den tomme spraydåse?
  • Og nytter det overhovedet at sortere?

Animationsfilmene gør dig klogere på, hvad der sker med vores affald, og vigtigheden af at sortere.

Se filmene på YouTube:

MADAFFALD

RESTAFFALD

HAVEAFFALD

ELEKTRONIK AFFALD

FARLIGT AFFALD

GLAS

PLAST

MAD- OG DRIKKEKARTON

PAP

METAL

BATTERIER

TEKSTILAFFALD

Du kan se alle filmene i serien "Hvor bliver mit affald af" her.

Vallensbæk-borgere kan benytte genbrugsstationen i Brøndby eller de øvrige der er tilknyttet Vestforbrænding:

Brøndby genbrugsstation
Sydgårdsvej 21
2605 Brøndby

Åbningstider: Mandag til søndag 09.00 – 17.00

Find alle genbrugsstationerne i nærheden på Vestforbrændings hjemmeside.

Affaldssortering

Sorteringsguide
Bliv klogere på de enkelte affaldsfraktioner

Spørgsmål om

AFFALD?

Selvbetjening

  • Se hvornår der bliver hentet affald på din adresse
  • Fortæl os hvis dit affald ikke er hentet
  • Vælg hvor tit din mad- og restaffaldsbeholder skal tømmes (hver eller hver anden uge)
  • Bestil en anden beholderstørrelse

Kontakt Vestforbrænding på:

70 25 70 60

kundeservice@vestfor.dk

Man - torsdag kl. 7.00 - 15.30
Fredag kl. 7.00 - 15.00

Lukket i weekender og på helligdage.