You are here

Hjælp til vedtægter

  • 2 frivillige fra Vallensbæk Taekwondo Klub

    Fotograf: Loui Stampe Lund

    2 frivillige fra Vallensbæk Taekwondo Klub, der blev oprettet i 2011, og blev kåret med prisen som "årets initiativ".

Vedtægterne er foreningens "spilleregler". De er omdrejningspunktet for foreningen.

Det første - og nok største - skridt til at blive en forening, er at formulere vedtægterne. Og det er her, de fleste kan blive helt forpustede. For hvad "skal" der stå og hvordan gør man?

Til en trøst kan vi fortælle, at der ikke er krav om, at der skal stå så meget. I kan selv beslutte hvor omfattende de skal være.

Dog, og det er her det kan blive lidt komplekst, så er der forskellige krav til indhold, alt efter hvilken type forening, man ønsker at være, samt alt efter hvilken bank, man ønsker at benytte (ang. bank se faktaboks nederst på siden).


Ift. foreningstype er man nok ikke så meget i tvivl, hvis det er en grundejerforening eller en politisk forening. Der, hvor det kan være lidt vanskeligt, er at finde ud af om man er en folkeoplysende forening, en frivillig social forening eller en "øvrig forening". Og heraf, hvad det da kræver ift. vedtægterne.  Forenklet lidt "groft" kan man sige at en folkeoplysende forening samles om en medlemsaktivitet, eks. sport, for "sig selv", hvor en frivillig social forening laver en aktivitet for andre ud over foreningen, eks. besøgsvenner.

Øvrige foreninger definerer selv - men er øvrige i denne kontekst, da deres formål, aktiviteter og medlemsskab evt ikke kan komme under henholdsvis "folkeoplysende" og "social". Det gælder eksempelvis mange kultur - og naturforeninger.

Foruden forskel på foreningernes formål og aktiviteter er den store forskel på folkeoplysende og øvrige, kravet om betalt medlemsskab. I en folkeoplysende forening har man medlemmer (minimum 5 stk), der betaler kontingent.

Hjælp

  • I kan læse mere og finde hjælp til udarbejdelse af vedtægter som frivillige folkeoplysende forening i link nederst. DGI har desuden udarbejdet en "vedtægts generator" som overholder Folkeoplysningsloven. Alle typer foreninger kan dog fint bruge den og lade sig inspirere. Den er her: https://www.dgi.dk/foreningsledelse/vejledninger/vedtaegtsgenerator
  • Hjælp og forklaring til vedtægter for en frivillig social forening, kan du finde her , udarbejdet ved Center for Frivilligt Socialt Arbejde. Der kan I også rekvirere en gratis "startpakke" med diverse foldere med hjælp at hente ift. foreningsarbejde.

Hvis du vil oprette en forening, og er i tvivl efter at have læst om foreningstyper og andre råd her, så kontakt os, så kan vi guide dig. Desuden vil vi gerne tilbyde dig at mødes og tale om jeres vedtægter og hjælpe med at få klarlagt, hvad de skal indeholde, så de passer til jeres forening

En lille "husker"

Husk at vedtægter altid kan justeres. Dvs. at hvis I stifter en forening og er usikre på vedtægterne, kan de altid justeres ved en ekstra ordinær generalforsamling. Husk også, hvis I er forening med flere år på bagen, at det kan være godt at tjekke vedtægterne ift. justeringer - så formål og aktiviteter svarer til, hvad I laver.

Kontakt

Sidst opdateret 22.01.2019