You are here

Inge-Lise: Jeg har fået troen på livet tilbage

Date: 02. September 2019
Inge-Lise var sikker på, at et rygestopkursus var håbløst, og den runde fødselsdag skulle i hvert fald ikke fejres. I dag har Inge-Lise fået troen på livet tilbage.

Den 11. september starter vi et nyt rygestopforløb op i Vallensbæk Kultur- og Borgerhus. Læs mere i bunden af artiklen. 

Her kan du læse om Inge-Lise, der er blevet røgfri efter 53 år: 

På Inge-Lises sofabord ligger en cigaret i et askebæger. Den er klistret til af fedtfingre og tæt på at knække midt over.

”Men den har ikke været tændt, og den bliver ikke tændt nogensinde mere,” siger 70-årige Inge-Lise Nielsen.

Cigaretten er et minde. Et minde om 53 år med rygning og 20 cigaretter om dagen. Hver gang det blev den 1. i måneden gik hun ned i Føtex i Albertslundcenteret og købte tre kartoner cigaretter.

”Hvis jeg røg lidt for mange, gik jeg ned og købte en karton mere,” fortæller hun.

Men i foråret deltog Inge-Lise i et rygestopkursus gennem Vallensbæk Kommune, og den 5. maj lagde hun cigaretterne på hylden. Bogstaveligt talt, for cigaretterne er stadig i hjemmet. I askebægret på sofabordet og på en hylde i soveværelset.

For nogle gange kommer lysten alligevel snigende, og så tager Inge-Lise cigaretten fra sofabordet op og bapper lidt på den. Giver cigaretten efter for fedtfingre, erstatter hun den med en ny fra en af pakkerne på soveværelseshylden.

”Folk spørger, hvordan jeg kan have dem liggende. Men jeg ved med mig selv, at jeg ikke kunne drømme om at tænde den cigaret. Jeg har været så dum.”

”Det var ikke sikkert, jeg levede”

Inge-Lise fortæller, at venner og kolleger ville betegne hende som ”fuldstændig håbløs”, når det kom til hendes afhængighed af cigaretterne. Selv om hun var glad for at rejse, valgte hun for eksempel feriedestinationen ud fra, hvor der var kortest rejsetid:

”Nogen foreslog, at jeg tog en tur til Thailand, men nej, er du gal mand – så skulle jeg sidde i et fly i så mange timer uden at kunne ryge,” siger hun og holder en pause:

”Det er helt vildt, hvordan det styrede ens liv.”

Som konsekvens af rygningen har Inge-Lise fået KOL, og det sidste halvandet år inden hun stoppede med at ryge, gik hun stort set ikke uden for en dør.

”Jeg kunne nærmest ikke gå ned med skraldespanden, for det var for hårdt at gå op ad trappen. Det var frygteligt. Jeg ville ikke invitere nogen til min 70-års-fødselsdag, for det kunne være lige meget - det var ikke sikkert, jeg levede,” siger hun alvorligt og tilføjer:

”Og jo mere medlidenhed, jeg havde med mig selv, jo mere kunne jeg sidde og ryge. For nu var der ikke nogen, der kunne bestemme hvor eller hvor meget, jeg skulle ryge. Det var fuldkommen vanvittigt.”

Et billede af en livredderkrans

På trods af at Inge-Lise aldrig havde deltaget i et rygestopkursus før og var fyldt med skepsis, da kommunen anbefalede hende at prøve et, blev kurset alligevel det vendepunkt, ingen havde set komme. 

”Jeg sagde, hvis I nogensinde får mig til at stoppe med at ryge, kommer jeg med en stor lagkage til jer. Jeg mente jo, at det var håbløst at melde mig til et rygestopkursus. Så jeg var vist også rimelig negativ i starten, for der var ikke nogen, der skulle styre mit liv,” husker hun.

Alligevel valgte hun at give det en chance. Nu var hun startet på kurset, og det var trods alt første gang. Så da kommunens rygestopkonsulent Kristian bredte nogle billeder ud på gulvet og bad deltagerne vælge et, vidste Inge-Lise med det samme, hvor hun skulle stille sig: Ved et billede af en livredderkrans.

”Så sagde jeg ’det her kursus er til at redde mit liv’. Jeg vidste jo godt, at det var den vej, det gik.”

Rygestopkurset endte netop med at blive den livredderkrans, som Inge-Lise havde brug for. I dag kommenterer naboerne på, hvordan de ser hende mere, og i juli kunne hun fejre den 70-års-fødselsdag, hun oprindelig mest af alt ville glemme.

”Jeg ringede rundt til venner og familie og sagde: ’Ved I hvad, nu overlever jeg sgu alligevel, så nu holder jeg fødselsdag.’”

 

Ønsker du et røgfrit liv?

  • Røgfrit Liv er et gratis rygestopforløb, hvor man mødes i en lille gruppe over seks mødegange. Her vil du sammen med de andre deltagere blive klogere på dit rygemønster samt modtage værktøjer til at kvitte røgen. Ryger du mere end 15 cigaretter om dagen, kan du få tilskud til rygestopmedicin.
  • Gruppen mødes onsdage kl. 16.30-18.30 i Vallensbæk Kultur- & Borgerhus, med opstart onsdag den 11. september.
  • Du tilmelder dig hos rygestoprådgiver Kristian Pilborg​ på tlf: 2931 8963 eller e-​mail: kdp@vallensbaek.dk
Sidst opdateret 02.09.2019