You are here

"Ikke overskud i udlændinge-udligningen"

Date: 28. februar 2020
Venstres krav til regeringens udspil til en kommende udligningsreform vil også ramme Vallensbæk og Høje-Taastrup hårdt og ikke kun de socialdemokratiske vestegnskommuner.

Venstre stiller nu krav om, at der skal skæres markant mere i udlændingeudligningen end det, regeringen allerede har lagt op til.

Det vil ramme Vallensbæk og Høje-Taastrup kommuner og vil betyde, at begge kommuner skal af med en stor pose penge ud over det tab, de står til i regeringens udspil. Når det samlede regnestykke gøres op, så står Vallensbæk til at tabe cirka 26 mio. kr., mens Høje-Taastrup står til at tabe mellem 37 og 39 mio. kr. Disse tal vil altså blive væsentlig større med Venstres forslag.

I dag udgør økonomien i udlændigeudligningen cirka 5,2 milliarder kroner, og Socialdemokratiet har med deres udspil til den kommende udligningsreform lagt op til, at beløbet skal skæres med 900 millioner kr.
Hvis Venstre skal stemme for reformen, stiller de som krav, at tilskuddet skæres markant mere.

”Vi driver vores kommune ambitiøst og professionelt. Det bliver vi straffet for nu, hvor vi skal aflevere endnu flere penge til andre kommuner, der sidder på deres hænder og lader stå til. Regeringens reform og det nye krav fra Venstre mangler fuldstændigt den incitamentsstruktur, der gør, at kommunerne selv bliver motiveret til at drive deres kommuner effektivt,” siger Vallensbæks borgmester Henrik Rasmussen.

“Regeringens udspil og Venstres nye krav om at skære markant i udlændingeudligningen medfører, at der flyttes rundt på den regning, som kommunerne i hovedstadsområdet skal betale. Men grundpræmissen er forkert. Der er ikke argumenter for at flytte flere penge fra hovedstadsområdet til resten af landet. Vores borgere har lavere rådighedsbeløb end i resten af landet, og de betaler en større andel af deres indkomst i skat til kommunen, når man tæller det hele med.” siger Høje-Taastrups borgmester Michael Ziegler.

Vestegnen bliver ramt hårdest

Hele vestegnen bliver ramt, hvis der bliver skåret markant mere i udlændingeudligningen. Men fordi Vallensbæk og Høje-Taastrup kommuner i modsætning til de øvrige vestegnskommuner allerede taber markant i regeringens udligningsudspil, vil de to kommuner blive ramt hårdt, hvis regeringen imødekommer Venstres krav om at reducere økonomien i udlændingeudligningen yderligere.

“Vi bruger økonomien i udlændingeudligningen til at sikre, at vores udlændinge mestrer det danske sprog, får en god skolegang og dermed en sikker vej ind på arbejdsmarkedet. Det har andre dele af regeringen allerede anerkendt, idet udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye, har udråbt Vallensbæk Kommune til landets bedste kommune til at få nyankomne i arbejde. Og vi kan derfor ikke genkende, at der skulle være noget overskud i udlændingeudligningen,” siger Henrik Rasmussen.

Sidst opdateret 02.03.2020