You are here

Borgmester om udligning: Det er helt skævt

Date: 31. Januar 2020
Vallensbæk står til at aflevere 16,7 mio. mere i den kommunale udligning end i dag. Borgmesteren mener, at regeringen straffer Vallensbæks borgere, fordi kommunen er effektivt drevet.

”Vi driver vores kommune ambitiøst og professionelt. Det bliver vi straffet for nu, hvor vi skal aflevere endnu flere penge til andre kommuner, der sidder på deres hænder og lader stå til. Regeringens reform mangler fuldstændigt den incitamentsstruktur, der gør, at kommunerne selv bliver motiveret til at drive deres kommuner effektivt”, siger Vallensbæks borgmester Henrik Rasmussen om regeringens udspil til et nyt udligningssystem mellem kommunerne.

Jo mere, man lader stå til som kommune, desto mere får man tilsyneladende fra udligningen, mener borgmesteren.

”I Vallensbæk bliver hver en 5-øre vendt, og vi er blandt de mest effektive, når man regner på, hvad det koster drive kommune pr. indbygger. Vi har i forvejen en højere skat end vores nabokommuner, og nu kan vi så ’få lov’ til at sætte skatten yderligere op for at betale for andre kommuners forbrug. Det er helt skævt”, siger han.

For en skattestigning er en af de tre muligheder, kommunen nu har. De to andre muligheder er at reducere kvaliteten af de kommunale tilbud eller at bruge af kassebeholdningen, som allerede er budgetteret til vigtige renoveringer og udbygninger af kommunens institutioner, skoler og plejecentre.

De 16,7 mio. kr., som Vallensbæk skal betale ekstra i udligning årligt, er en stigning på ca. 25 % i forhold tidligere. Og hvis beløbet skulle ind via skatterne, ville det svare til en skattestigning til Vallensbæks borgere på ca. 0,5 procentpoint.

Men selv om regeringens udmelding er en ordentlig mavepuster til Vallensbæk, har borgmesteren ikke i sinde at give op.

”Vi bliver jo bekræftet i, at vi er en økonomisk bæredygtig kommune. Men vi er helt overladt til os selv og må endnu en gang arbejde for at finde gode løsninger og sikre høj kvalitet for vores borgere”, siger borgmester Henrik Rasmussen.
 

Sidst opdateret 31.01.2020