Demens

Demens er ikke en naturlig følge af at blive gammel. Demens skyldes altid sygdom. Risikoen for at få en demenssygdom stiger med alderen. Nogle almindelige symptomer kan være:

  • Hukommelsesproblemer
  • Vanskeligheder med at udføre kendte opgaver
  • Sproglige problemer
  • Usikker orientering i tid og sted
  • Nedsat dømmekraft
  • Problemer med at tænke abstrakt
  • Ting bliver væk
  • Forandringer i humør og adfærd
  • Forandringer i personlighed
  • Initiativløshed

Hvis du selv, eller en nærtstående, genkender et eller flere af ovenstående symptomer, er der god grund til at få undersøgt, om der er tale om en demenssygdom.

De to hyppigst forekommende demenssygdomme er Alzheimer sygdom og kredsløbsdemens. I begge tilfælde er det muligt at forhale eller forebygge udvikling af symptomerne. Det er derfor vigtigt, så tidligt som muligt, at få stillet diagnosen.

Demenslignende symptomer kan forekomme af andre årsager. Det kan for eksempel være: depression, væskemangel (dehydrering), blærebetændelse, jernmangel, eller andet. Også i de tilfælde er der grund til at få årsagen til symptomerne afklaret og en behandling sat i gang.

Læs mere om demens på Videnscenter for demens.

Demenskoordinatoren kan, gennem samtale, hjælpe med at afdække årsager til mistanken og rådgive om en evt. undersøgelse.

Undersøgelse for demens sker gennem din egen læge. Lægen lytter til og vurderer dine symptomer. Hvis der er grund til nærmere undersøgelse, bliver du henvist til Rigshospitalet.

Af undersøgelser kan der eventuelt blive tale om:

  • Blodprøver for at udelukke anden sygdom
  • MMSE test: En hurtig undersøgelse af forskellige hjernefunktioner ved hjælp af et spørgeskema. Eventuelt anden test
  • En CT-scanning: Røntgenundersøgelse af hjernen
  • Indkaldelse til samtale på Glostrup Hospital

At blive undersøgt for demens foregår altså ambulant og indebærer et besøg hos egen læge, spørgsmål, blodprøve, en røntgenundersøgelse og indkaldelse til hospitalet.

Resultatet af undersøgelserne kan enten afkræfte eller bekræfte mistanken om demens. Hvis der er tale om en demenssygdom, skal der i nogle tilfælde startes en tabletbehandling og der kan blive brug for pædagogisk støtte til at varetage almindelige daglige opgaver, som sygdommen har gjort vanskeligere.

Erfaringer med hjælp og støtte til demente og deres familier viser, at tidlig indsats forlænger bevarelse af en normal hverdag.

Daghjemmet Højstruphave er et dagtilbud for borgere med demens, som bor i eget hjem.

For at benytte dagtilbuddet på Højstruphave, skal du først visiteres. 

For at blive visiteret, skal du sende ansøgningsskema til Vallensbæk kommune, du finder ansøgningen til dagtilbud her

Plejeboligbyggeriet Højstruphave består af stue, 1. og 2. sal.
Hele Højstruphave er indrettet 'demens-venligt'. Hver etage i Højstruphave udgør en bo-enhed. En bo-enhed består af 12 boliger på ca. 65 m2 placeret på begge sider af et fælles opholdsareal med køkken i midten. Fra opholdsarealet er der udgang til terrasse eller altan. Personalets arbejdsopgaver - som fx madlavning - er en del af det sociale liv, som beboerne i Højstruphave kan deltage i med de forudsætninger, de hver især har.

Ønsker du en bolig i Højstruphave, skal du først visiteres af Vallensbæk kommunes visitation. Du kan ansøge om plejebolig her

Når et familiemedlem bliver ramt af en demenssygdom, påvirker det hele familien.

Ofte er det nødvendigt, at raske familiemedlemmer støtter den person med demens med opgaver, han eller hun tidligere klarede på egen hånd. Det kan for eksempel være at hjælpe med at overholde aftaler, styre økonomien eller købe ind og lave mad.

Det kan føre til ulige arbejdsfordelinger og lægge byrder på ægtefællen eller børnene. Ofte er det svært at forstå, hvorfor personen med demens ikke længere kan udføre simple opgaver. Ændringer i humøret hos personen med demens kan også påvirke familiens trivsel.

Viden om sygdommen og hvilke konsekvenser den kan have, er for de fleste pårørende en hjælp, når dagligdagen ændrer sig.

For at støtte de pårørende har Demenskoordinatorerne i Vallensbæk Kommune oprettet en pårørendegruppe. En pårørendegruppe er et fællesskab for dem, der støtter en nær person med sygdommen demens. Formålet er at skabe et trygt og rart rum, hvor deltagerne kan dele viden, erfaringer og støtte hinanden. I gruppen møder man mennesker i lignende situationer, der forstår de udfordringer, man står overfor, og man kan tale frit om sine tanker og følelser uden at blive dømt. 
Demenskoordinatorerne holder ved behov, og efter aftale, korte oplæg i pårørendegruppen. Emnerne kan fx omfatte information om demenssygdommen, forandringer gennem sygdomsforløbet, sygdommens indvirkning på de pårørende samt deres muligheder for egenomsorg.

Hvis du har spørgsmål om pårørendegrupper eller om demens, er du velkommen til at kontakte en af vores demenskoordinatorer. Kontaktinformation finder du her på siden.

Café Husk er et tilbud for borgere med hukommelsessvækkelse eller demens og deres pårørende. Café Husk - kom og vær' med

I Café Husk har vi fokus på uformelt og hyggeligt samvær, hvor du/I kan have nogle fornøjelige timer sammen med andre mennesker med demens og deres pårørende.

Hver gang vil en pianist spille velkendte danske melodier, og der vil være underholdende eller oplysende indslag. Frivillige fra Ældre Sagen er bordværter og demenskoordinator, Hanne Kjærsig, deltager og stiller sig til rådighed med rådgivning.

Café Husk

  • Tid: Café Husk har åbent den første tirsdag hver måned fra kl. 16-18
  • Sted: Daghjemmets lokaler i Højstruphave, Højstruphave 10, 2665 Vallensbæk Strand.
  • Gratis

 

Kontakt Demenskoordinatorerne

Hanne Kjærsig
Demenskoordinator for hjemmeboende borger i Vallensbæk Kommune
Vibeke Gyldholm Hansen
Demenskoordinator for borgere i plejeboliger og daghjem