Referat af årsmøde for Beboer- og Pårørenderådet
Tid: tirsdag den 18. juni 2024, kl. 16.30-18.30
Sted: Daghjemmet Højstruphave
Deltagere:
Beboerpårørenderådet: Katja Rønne Nørholm (leder Højstruphave), Annie Abildtrup (leder Rønnebo), Lone Davidsen (Rønnebo), Bente Gelman (Rønnebo).
Repræsentanter for Seniorrådet: Berit Bredelund Nielsen.
Social- og sundhedsudvalget: Jytte Bendtsen (formand), Lene Lykke Sørensen
Pleje og Omsorgschef: Susanne Ormstrup.
Referent: Malene Morsing Bøje (Udviklingskonsulent).
Fraværende: Kirsten Søe Jørgensen (Repræsentant for Seniorrådet), Tine Nielsen (Højstruphave), Jens Markvad Andersen (Højstruphave), Mette Janet Andersen (Rønnebo), Morten Schou Jørgensen (næstformand), Erdal Colak, Kenneth Kristensen Berth.
Referat
Velkomst ved formand Jytte Bendtsen.
1. Præsentation af deltagerne
Mødeltagerne præsenterer sig for hinanden.
2. Beretning fra Beboer- og pårørenderådet ved formanden
Højstruphave er blevet indstillet til Danmarks bedste plejehjem, en indstilling, som værdsættes meget højt.
Beboer- og Pårørende rådet:
Der mangler pt. en formand til beboer- og pårørenderådet, da Susan Krøse er stoppet. Man er i fuld gang med at finde en ny formand. Katja Nørholm har imens teten som sekretær og indkalder også til møderne. Generelt er der godt fremmøde til møderne, der er i alt 7 medlemmer i Beboer- og Pårørenderådet. Det er et aktivt råd, med god indflydelse, som vægter udvikling og fællesskab højt. Det fremhæves at samarbejdet med pårørende og familie er en af hjørnestene i arbejdet, og fokus er på at give en tryg og god atmosfære for beboerne.
Hjemlighed:
Højstruphave og Rønnebo er nået langt med arbejdet med hjemlighed (demensvenlig indretning) og arbejder fortsat med Personcentreret Omsorg. Alle nye medarbejdere kommer på kursus når de starter.
I Rønnebo er der bl.a. sat bænke op indenfor, og der er kommet andet tapet på væggene. Der er ligeledes kommet akustikbilleder op og Rønnebo har fået deres egne fisk.
Det fylder ikke meget på Rønnebo, at der kommer et friplejehjem, Louisehjemmet. Friplejehjemmet står formodentlig færdig i slutningen af 2026. Første spadestik bliver i efteråret 2024. Det er Diakonissestiftelsen som kommer til at drive det nye friplejehjem. Der bliver 48 plejeboliger, fordelt på 2 etager, hvoraf 14 af de boliger, er planlagt til at kunne tilbydes beboere fra Rønnebo.
På Højstruphave er der kommet ældre møbler ind, og i stuen er whiteboards blevet erstattet med rammer, hvor billeder af beboerne og informationer hænger. Rammerne skal erstatte de mere kliniske whiteboards, for at øge hjemligheden.
Det er vigtigt for plejeboligerne, at beboerne er med til at vælge, ved nye tiltag og at både beboer og pårørende har mulighed for at komme med indspark. Det fremhæves, at beboere og familie skal føle sig hjemme. Dette afspejler sig ikke blot i møblerne og omgivelserne, men afspejler sig også i atmosfæren. Plejeboligerne er meget taknemlige for de ting der er blevet iværksat, og der er en stemning af, at der er rart at være.
Køkken:
Køkkenet har været lidt udfordret, da der er noget personale der er stoppet. Der er nu ansat 3 nye køkkenmedarbejdere.
Arrangementer:
Plejeboligerne er meget aktive og holder en del arrangementer. Det sidste år har bl.a. budt på påskefrokost, cirkus, tronskifte fest, fodbold fest og sommerfest. Til september prøves noget nyt, nemlig at holde Høstfest. Høstfesten afholdes den 25/9-24. Aktiviteterne er ikke kun ment som underholdning, men er også en del af dét at have et aktivt liv.
Samarbejde med plejehjemslægerne:
Der er et godt samarbejde med vores plejehjemslæger og samarbejdet udvikles løbende.
3. Orientering fra Social- og Sundhedsudvalget
Seniorboliger:
Til kort information, vil der også blive bygget nye seniorboliger i den nordlige del af kommunen, som vil stå færdig ca. samtidig med friplejehjemmet.
Udvidelse af daghjemmet:
Første spadestik tages i uge 36 og man regner med at være færdig sensommeren 2025. Tanken er at aktivitetscenteret i Rønnebækhus, skal slås sammen med daghjemmet Højstruphave.
Der vil blive bygget til mod vejen ’Højstruphave’ og ud mod nuværende parkeringsplads. Daghjemmet bliver dobbelt så stort, som det er i forvejen - der kommer yderligere to store rum, mere køkken samt bedre toiletforhold. Tanken er, at det skal være et levende sted. Der er bl.a. planlagt små stisystemer og sansehaver. Samtidig plantes der hæk og beplantning, så der kommer små nicher man kan opholde sig i.
Mursten Rønnebækhus:
Der skal repareres mursten på Rønnebækhus, der må påtænkes lidt støj imens arbejdet foregår. Det pointeres, at der ikke er risiko for evt. personskade ifm. reparation af mursten.
Letbane:
Det oplyses kort, at der har været en skævhed på skinnerne. Dette er bl.a. en af grundene til, at projektet er forsinket.
Forventningsafstemning ml. Social- og Sundhedsudvalget og plejeboligerne:
Der spørges fra plejeboligerne ind til, om Social- og Sundhedsudvalget vil inviteres til nogen af de mange arrangementer der afholdes. Det aftales, at formanden én gang om året, inviteres med.
4. Orientering fra Pleje- og Omsorgschefen
Værdighedsambassadører:
Center for Pleje- og Omsorg (CPO), har i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, kørt et forløb med at uddanne værdighedsambassadører i CPO. Der er uddannet både social- og sundhedshjælpere; social- og sundhedsassistenter og sygeplejersker. Ambassadørerne skal have fokus på værdighed og det gode liv og skal ses i forlængelse af Vallensbæk kommunes Værdighedspolitik. Ved at uddanne værdighedsambassadører, arbejdes der med faglighed på en anden måde – hvordan vi møder andre mennesker. Et vigtigt emne på uddannelsen er også samarbejdet med pårørende. Ambassadørerne skal være rollemodeller, uanset om det er på plejeboligerne, i hjemmepleje eller midlertidige pladser. Fokus fremadrettet er på hvordan arbejdet holdes i live.
Ønske om at få flere frivillige til aktiviteter:
Der er et stort ønske om at få flere frivillige med ombord. Det italesættes, at det ikke nødvendigvis er til store ting og arrangementer, men gerne til de små, men meget vigtige ting, såsom strikkeklub, se film, gå en tur - små ting som vi ønsker at kunne gøre noget mere af.
CPO ser på, bl.a. i samarbejde med Seniorrådet, hvordan vi kan rekruttere frivillige bedst. CPO er derfor i gang med at lave flyers som kan deles ud, men der skal også kigges ind i, om der kan lægges noget op på sociale medier, i Vallensbæk NU mv.
Opfølgning på Ældrereformen:
Ældrereformen består af en del punkter som skal kobles op til den rapport der kom fra Sundhedsstrukturkommissionen i sidste uge. Der er ikke taget nogen endelig beslutning endnu og der er en del ting der skal besluttes politisk. Vi skal prøve at finde vores vej i det, men uanset hvad, så handler det om borgerne. Vi må ikke glemme hverdagen, nærheden og den faglige kvalitet.
Sundhedsfagligt tilsyn på insulin Højstruphave (2024):
Der var den 1. februar 2024 tilsyn fra Styrelsen for Patientsikkerhed på diabetesmedicinen, Insulin. Tilsynet gik godt.
Sundhedsfagligt tilsyn på antipsykotisk medicin Rønnebo (2024):
Plejeboligerne har arbejdet rigtig meget med at mindske brugen af antipsykotisk medicin til borgere med demenssygdom. Dette har resulteret i at Vallensbæk i 2023 har det laveste forbrug af antipsykotisk medicin i Region Hovedstaden, og på landsplan er Vallensbæk på en delt 4. plads. Ud over at vi ønsker nærvær og det gode liv, er det også vigtigt, at vi er fagligt dygtige. Der var den 29. april tilsyn fra Styrelsen for Patientsikkerhed på antipsykotisk medicin, tilsynet gik godt.
5. Eventuelt
Tidligere har der været holdt fest på tværs af Rønnebo og Højstruphave, men Beboer- og Pårørenderådet synes fortsat godt om, at det holdes adskilt. Der gives udtryk for, at det hurtigt bliver for meget. Det pointeres dog, at det ikke er noget vi lægger os fast på, men at vi må se på hvem der bor i plejeboligerne.
Beboer- og Pårørenderådet indkaldes igen til møde næste år, nogenlunde samme tid.