Opskrifter

Her på siden viser MadBorgerskab dig nogle forskellige, lækre opskrifter til babybegyndermad. Du kan bruge opskrifterne som udgangspunkt, når dit barn skal lære at spise rigtig mad.

MadBorgerskab kørte med deres tuk tuk over til Egholmskolens festsal. Her blev der kokkereret til den store guldmedalje – det hele blev filmet, og du kan dykke ned i resultatet herunder.

I videoerne guider Stine Elmer Madsen fra Madborgerskab dig i gennem opskrifterne trin for trin.

Opskrifterne er delt ind i, hvor mange måneder dit barn skal være, for at kunne spise med.

God fornøjelse!

Frugtmos er en dejlig sød smagsgiver til grød. Den færdige mos kan holde sig 1 døgn på køl eller 1 måned på frost. Frys mosen ned i en lille beholder, som er egnet til fødevarer – så har du portionsanrettet mos, som er klar til at komme direkte i grøden.

Pære/æblemos

1 pære

1 æble

2 dl vand (variér vandmængden efter hvor tynd en mos, du ønsker)

  1. Skræl frugterne og skær dem i mindre stykker
  2. Kom frugtstykkerne i en gryde sammen med vandet. Kog under låg ved svag varme i 5-10 min. Pas på den ikke brænder på
  3. Når frugten er kogt, skal du vælge, hvor grov din mos skal være. Skal den være helt glat, kan du blende den med en stavblender eller med en minihakker. Vil du have lidt tekstur, kan du mose den med en gaffel. Skal I øve jer i at tygge, kan barnet spise de kogte stykker frugt i stave
  4. Tjek at mosen er afkølet tilstrækkeligt, inden den serveres.

Jordbærmos

100 g jordbær, friske eller frosne

½ dl vand

  1. Kog jordbær og vand i en lille gryde med låg i ca. 5-10 min.
  2. Mos bærrene med en gaffel, eller blend dem, hvis du ønsker en helt glat og cremet konsistens
  3. Lad mosen køle af, inden den serveres.

Grøntsagsmos er god at give som den første mad, som barnet får med ske. Du kan variere mosen med gulerod, persillerod, ærter, blomkål eller courgetter. Husk at variere grøntsagerne, så barnet får mange smagsindtryk. Fra barnet er 9 måneder, kan modermælk eller modermælkserstatningen erstattes af almindelig letmælk.

Ønsker du at fryse mosen ned i små portioner, skal du vente med at tilsætte fedtstof og modermælk eller modermælkserstatning.

Mosen kan holde sig 1 døgn i køleskab eller 1 måned på frost.

Kartoffel/broccolimos

1-2 kartofler

En lille håndfuld broccoli – frisk eller fra frost

1-2 dl vand

1 tsk fedtstof

½ dl modermælk eller modermælkserstatning

  1. Skræl kartoflerne og skær dem og broccolien i mindre stykker
  2. Kom grøntsagerne i en lille gryde og dæk med vand
  3. Kog grøntsagerne under låg i 12-15 min., til de er møre
  4. Hæld vandet fra. Gem evt. lidt kogevand til at justere konsistensen
  5. Mos grøntsagerne med en gaffel eller kartoffelmoser
  6. Tilsæt fedtstof og modermælk eller modermælkserstatning
  7. Tilføj ekstra kogevand, hvis du bruger pulver modermælkserstatning, eller synes mosen er lidt for tyk
  8. Hvis mosen er for grov, kan du skrabe den gennem en sigte
  9. Tjek temperaturen, inden du serverer mosen for barnet.

Begynder grød er det første du kan give dit barn, når I begynder på skemad. Grøden er tynd og glat i konsistensen. Tilsæt evt. lidt frugtmos for at give grøden en sød smag. Desuden bidrager indholdet af C-vitamin i frugtmosen til, at jernindholdet fra grøden optages bedre.

Grøden kan holde sig 1 døgn i køleskabet og 1 måned på frost.

Denne opskrift er til en lille portion, da barnet ikke spiser meget her i starten. Når du laver grød, er det godt at variere mellem forskellige gryntyper og mellem grød med og uden gluten. Majs, hirse, ris og boghvede er uden gluten, mens havre, rug og hvede indeholder gluten. Brug melvarianterne i starten for at få den helt glatte grød. Efterhånden som barnet udvikler sin mundmotorik, kan der bruges typerne gryn og flager.

Grundet indholdet af arsen i ris, skal barnet ikke have rismelsgrød hver dag.

Tynd grød – når du bruger pulver til modermælkserstatning

¼ dl majs-, hirse-, ris- eller boghvedemel

2 dl vand

½ tsk fedtstof

Pulver til 1 dl modermælkserstatning

Tynd grød – når du bruger færdigblandet modermælkserstatning eller udpumpet modermælk

¼ dl majs-, hirse-, ris- eller boghvedemel

1 dl vand

½ tsk fedtstof

1 dl færdigblandet modermælkserstatning eller udpumpet modermælk

  1. Kom mel og vand i en lille gryde
  2. Kog grøden ved svag varme i 2-3 min., imens du pisker med et piskeris, så grøden ikke klumper
  3. Tag gryden af varmen og tilsæt fedtstof og modermælk eller modermælkserstatningen
  4. Tjek at grøden har den rette temperatur, inden den serveres for barnet
  5. Tilsæt evt. lidt frugtmos for at give en sød smag til grøden.

Disse vafler er dejlig bløde at spise og nemme at styre for en lille hånd. Brug en rest af dine kogte grøntsager, eller tilsæt bløde grøntsager som ærter og majs. Har du en rest af en mos, kan denne også komme i. Du kan også erstatte hvedemel og havregryn med en rest grød.

Vaflerne kan holde sig 1 måned på frost, så bag en stor portion og frys dem ned. De er lette at tage op en ad gangen. Vaflerne er også gode i madpakken eller på farten.

Vafler med sød kartoffel

1 dl sød kartoffelmos

1 spsk. hvedemel

1 spsk. havregryn

1 æg

1 spsk. revet parmesanost

1 tsk. olie

½ dl modermælk eller modermælkserstatning (hvis pulver, tilsættes lidt vand også)

Evt. krydderier – hvidløgspulver, timian, oregano, paprika eller hvad du synes

Smør eller olie til stegning

  1. Mos de bagte sødekartofler sammen med en gaffel
  2. Tilsæt de resterende ingredienser til en samlet tyk dej. Tilsæt lidt vand, hvis dejen er for tør
  3. Varm et vaffeljern eller en pande op på middel varme
  4. Steg i smør eller olie til vaflerne har en gylden smuk farve.

Butterdej er en god måde at kunne give dit barn noget sprødt. Disse snegle er gode til madpakken eller på farten. Saltindholdet er i den høje ende i disse snacks, så servér dem ikke hver dag. Lav en portion og frys dem ned, de kan holde sig i 1 måned på frost.

Tilsæt selv de smage, du bedst kan lide. Har du en rest kød fra aftensmaden, kan denne også skæres i små stykker og bruges.

Butterdejssnegle

1 rulle færdiglavet butterdej

3 spsk. flødeost (evt. med smag)

3 spsk. revet ost

3 skiver kød – fx skinke eller kylling

  1. Rul butterdejspladen ud og smør den med flødeosten
  2. Skær kødpålægget i mindre stykker og fordel på pladen
  3. Drys osten over hele pladen
  4. Rul dejen sammen og skær i skiver på ca. 1 cm
  5. Fordel skiverne på en bageplade med bagepapir og tryk dem lidt flade
  6. Bag i ovnen ved 200 grader varmluft i ca. 15-20 min. til de har en gylden farve.

Når barnet runder de 6 måneder, skal I til at begynde at servere kød og fisk hver dag, for at barnet får tilstrækkeligt med jern. Variér mellem kødtyperne og brug både fjerkræ, lam, svin, kalv og okse. Sørg altid for at kødet er gennemstegt. I starten er det lettest at lave kødboller eller kødstænger ud af kødfars, men laver I mad af kødudskæringer som fileter, bøffer eller koteletter, kan disse tilberedes ved nænsom varme og hakkes eller blendes. Husk at tilberede uden at salte kødet.

Tilsæt de findelte kødstykker til barnets grøntsagsmos.

Når barnet begynder at kunne spise selv, kan I lave disse kødstænger. De er nemme at holde og tygge. Bag eller kog dem ved lavere temperatur, så de ikke bliver for hårde. Skær kanterne af, hvis det alligevel skulle ske. Sørg for, at kødet er gennemstegt, uanset hvilken kødtype du bruger.

Kødstænger

1 pk. hakket kød

1 revet æg

1 løg

Evt. 1 spsk. havregryn eller mel

Evt. krydderier

  1. Kom farsen i en skål og bland de øvrige ingredienser i
  2. Form stængerne med hænderne eller en ske, i en størrelse der passer til dit barns hånd
  3. Placér stængerne på en bageplade med bagepapir
  4. Bag i ovnen ved 180 grader i ca. 10-15 min.

Fra barnet er 6 måneder, skal det begynde at spise fisk. Husk at variere mellem fede fisk og magre fisk. Fede fisk er fx laks, sild og makrel og magre fisk er fx torsk, ising, sej, lange, rødspætte og torskerogn. Du kan også give rejer og muslinger en gang imellem. Giv ikke barnet tun på dåse, før det er 3 år eller andre rovfisk og tunbøffer før det er over 14 år.

Det betyder ikke noget, om fisken er frisk eller fra frost. I starten er det bedst at tilberede fisken ved at dampe, koge eller bage den. Vent med at stege den, til barnet er ca. 9 måneder. Vær altid omhyggelig med at fjerne fiskeben!

Da fisk er mere purrøse i kødet, er det ikke nødvendigt at hakke fisken, før barnet spiser den. I starten kan den let blandes i grøntsagsmosen med en gaffel. Når barnet begynder at spise selv, kan det let spise fiskestykker, rejer eller hjemmelavede bagte fiskefrikadeller. Husk at saltindholdet i købte fiskefrikadeller kan være højt, så læs altid varedeklarationen.

Opskrifterne tager udgangspunkt i torsk, men kan bruges til alle typer fisk.

Torsk bagt i bagepapir

1 stykke torsk

1 tsk smør

1 skive citron (kan undlades)

Evt. krydderurter

  1. Placér torskestykket på et bagepapir
  2. Læg smør, citron og krydderurter oven på fisken
  3. Pak bagepapiret sammen omkring fisken, så damp ikke kan slippe ud
  4. Bag i ovnen ved 180 grader i ca. 10 min.
  5. Tjek at fisken er gennemtilberedt og lad den afkøle inden servering.

Pocheret torsk  

1 stykke torsk

1 tsk smør

  1. Bring en lille gryde med vand i kog
  2. Kom smørret i vandet og skru ned for varmen, så vandet ikke koger, men er lige under kogepunktet
  3. Fjern eventuelle fiskeben og kom fisken ned i vandet. Husk at vandet ikke må koge
  4. Pochér fisken i ca. 5-10 min, alt efter hvor stort fiskestykket er
  5. Tjek at fisken er gennemtilberedt og lad den afkøle inden servering.

Disse minirugbrød er lavet uden hele kerner, men indeholder stadig masser af fuldkorn fra rugmelet. Der tilsættes revet æble til dejen, som tilføjer sødme og fugtighed, hvilket giver en svampet konsistens. Det er et godt begynder rugbrød, som enten kan formes som små gnaverugbrød, der spises hele. Eller det kan bages som et stort brød I efterfølgende skærer skiver af.

Langtidshævet svampet minirugbrød

1 syrligt æble

3 dl koldt vand

15 g gær

1 tsk salt

1 tsk sukker

4 dl rugmel

Ca. 2,5 dl hvedemel

Dag 1

  1. Skyl æblet og fjern kernehuset. Blend æblet med 1 dl af vandet, så skrællen blendes helt fint.
  2. Smuldr gæren i en skål og opløs det i resten af vandet.
  3. Tilsæt æblemosen, salt, sukker, rugmel og 2 dl hvedemel.
  4. Ælt dejen godt sammen med en grydeske (eller på en røremaskine).
  5. Juster konsistensen med resten af hvedemelet. Dejen skal være meget fugtig, men samtidig kunne samles til en kugle.
  6. Lad dejen hæve i en brødform, hvis du ønsker at bage et stort brød. Lad den ellers hæve i skålen natten over i køleskabet.

Dag 2

  1. Opvarm ovnen til 175 g. varmluft.

Hvis du bager et stort brød:

  1. Pensl brødet med vand eller mælk.
  2. Bag brødet i den forvarmet ovn i ca. 1½ time.
  3. Tag brødet ud og dæk det til med et viskestykke – dette gør skorpen mindre sprød og mere tyggevenligt.

Hvis du bager mindre brød:

  1. Form dejen i den ønskede form. Evt. lange grissini eller små skolebrød.
  2. Lig brødene på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve i 30 min.
  3. Bag dine brød i ca. 45 min. Hvis du har lavet grissini som er meget tynde, skal de have kortere tid.
  4. Tag brødet ud og dæk det til med et viskestykke – dette gør skorpen mindre sprød og mere tyggevenligt.

Tip: Brødene er frysevenlige. Du kan også søde med pære eller tilsætte en rest grød til dejen.

Dette er en dejlig måde at få både frugt, brød og æg i en ret. Børnene plejer at elske den og det gør forældrene også. Så lav endelig rigeligt. De kan nemt medbringes på tur eller være med som et sødt element i madpakken. Spis med det tilbehør I selv finder passende, måske lidt yoghurt eller frugtmos?

French toast (babyvenlige arme riddere)

1 banan

1 æg

½ dl mælk (letmælk eller MME)

3-5 skriver brød (Brug det du har – franskbrød, bondebrød, toastbrød)

Evt. ½ tsk kanel

Evt. ½ tsk vaniljesukker

Evt. ½ tsk kardemomme

Smør til at stegning

  1. Mos bananen med en gaffel i en dyb tallerken. Jo mere moden bananen er, jo lettere er dette og jo mere sødmefuld er bananen. Så gem endelig dine brune bananer til denne ret.
  2. Pisk æg og mælk og eventuelle krydderier sammen med bananmosen.
  3. Skær brødet i de stykker du ønsker – kan også laves hele. Er der en grov skorpe på brødet, kan denne evt. fjernes.
  4. Smelt smør på panden ved middelvarme.
  5. Vend brødet i ægge/bananmassen og steg det gyldent på panden.
  6. Nyd dem gerne lune eller gem dem til senere.

Tip: Kan fryses ned.

300 g hakket kalv og flæsk

1 æg

2 spsk fine havregryn

¼ tsk revet citronskal

1,5 dl vand

Knivspids peber

50 g spidskål (eller anden kål)

½ squash

1 spsk revet løg

  1. Kom kød, æg, havregryn og citronskal og vand i en skål og rør sammen.
  2. Skyl spidskål og squash og blend dem i en foodprocessor eller riv på et rivejern.
  3. Rør grøntsagerne i farsen sammen med peber.
  4. Varm 1 tsk olie og 1 tsk smør på en pande og steg kødbollerne ved svag varme.
  5. Vend dem ofte, så de ikke får for meget stegeskorpe. Kødbollerne skal være gennemstegte.

Servér kødbollerne med det tilbehør I har lyst til, fx pasta og ratatouille.

Tip: Alt hakket kød kan bruges til denne opskrift. Prøv med kylling, oksekød eller lammekød.

Skal kødbollerne være endnu mere tyggevenlige, så damp bollerne i en sigte i en gryde med kogende vand. Her kan du samtidig koge grøntsager nedenunder.