I Vallensbæk Kommune arbejder vi med at bekæmpe mobning og skabe trivsel med programmet Skolestyrken, der er udviklet af Mary Fonden, Børns Vilkår og Red Barnet. Skolestyrken er et skoletrivselsprogram målrettet alle, der har deres daglige gang på skolen – fra sekretær til skoleleder, fra indskoling til udskoling.
Igennem programmet har personalet på vores skoler fået uddannelse i og konkrete værktøjer til at fremme trivsel og forebygge og håndtere mobning – også som en del af undervisningen.
Skolestyrken bygger på det ’fællesskabsorienterede mobbesyn’, hvor man forebygger og afhjælper mobning ved at arbejde med gruppen af børn og kulturen både i klassen og på skolen. Frem for at udpege enkelte børn som mobbere eller mobbeofre arbejder man med alle børn og de uskrevne regler blandt elever, pædagoger, lærere, ledelse og forældre. Metoder og værktøjer i Skolestyrken er forankret i den nyeste forskning og i erfaringer fra udlandet - og tager udgangspunkt i fire pædagogiske nøgleområder: trygge fællesskaber, ligeværd, elevernes stemme og mobning.
Det er skolens ansvar at forebygge mobning og mistrivsel, men du kan som forælder også hjælpe til med at understøtte et godt klassefællesskab.
Herunder har vi samlet Skolestyrkens seks gode råd til, hvordan forældre kan understøtte et godt samarbejde i forældregruppen:
- Husk på, at familier er forskellige, og at alle ønsker det bedste for deres barn.
- Tal respektfuldt til og om hinanden i forældregruppen.
- Lyt til hinanden og respekter forskellige holdninger.
- Hvis I oplever uenigheder i forældregruppen, så sørg for at jeres holdninger ikke kommer videre til jeres børn.
- Drøft aldrig enkelte børn eller konkrete sager, når I er samlet i forældregruppen.
- Tag altid fat i skolen, hvis I er bekymrede for jeres barn eller for klassens trivsel.
Du kan læse mere eller se små videoer her:
Om Skolestyrken
Er du lærer- eller pædagogstuderende og nysgerrig på det pædagogiske grundlag? Så kan du læse mere her:
Om skolestyrkens pædagogiske grundlag
Hvis du er elev eller forældremyndighedsindehaver for en elev, har du ret til at klage, hvis du er utilfreds med skolens håndtering af en mobbesag.
Du kan klage til Center for børn og Unge eller til Den nationale klageinstans mod mobning over skolens anti-mobbestrategi, skolens handleplan eller en konkret håndtering af en mobbesag. Du kan også klage, hvis skolen undlader at handle i en mobbesag.
Klik for Den nationale klageinstans mod mobning.
Du er velkommen til at kontakte Center for Børn og Unge hvis du har brug for yderligere hjælp.