SFO, Junior- og Ungdomsklub

Takst 2025

Taksten for en plads i skolefritidsordning eller juniorklub pr. måned (der opkræves i alle 12 måneder af året):

  • Skolefritidsordning 0.-4. klasse: 1.901 kr.
  • Juniorklub 5.-6. klasse: 701 kr. 

Om betaling

Betalingen for skolefritidsordning eller juniorklub skal ske forud. Den sidste rettidige betalingsdag er normalt omkring den 5. i måneden.

Vi sender en rykker med et gebyr på 200 kr., hvis ikke du har betalt til tiden. Hvis du heller ikke betaler rykkeren, vil vi automatisk sende beløbet til inddrivelse hos SKAT. Det kan medføre modregning i børnefamilieydelsen. 

Hvis du har spørgsmål, kontakt Økonomicentrets opkrævningsafdeling.

Telefon 4797 4000

 

Bemærk at der ikke ydes søskendetilskud eller økonomisk fripladstilskud for pladser i junior- eller ungdomsklub. 

Om søskendetilskud

Hvis du har mere end ét barn i daginstitution eller skolefritidsordning får du automatisk søskendetilskud. For at få søskendetilskuddet er det et krav, at søskende har samme adresse.

Tilskuddet indebærer, at du skal betale fuld takst for den dyreste plads og halv pris for de andre pladser.

Du kan søge om økonomisk fripladstilskud til nedsættelse af din egenbetaling til en plads i kommunal skolefritidsordning. 

Alle takster er fastsat af Børne- og Undervisningsministeriet og taksterne herunder er gældende for 2025: 

  • Du kan få økonomisk fripladstilskud, hvis husstandens indkomst er under 646.500 kr.
  • Hvis der er mere end ét barn under 18 år i hjemmet, forhøjes indtægtsgrænserne med 7.000 kr. for hvert barn ud over det første.
  • En du enlig forsøger skal du kunne dokumentere din status som reelt enlig. Som enlig forsørger forhøjes indkomstgrænsen forhøjes med 72.822 kr.

Når du søger om økonomisk fripladstilskud vil din friplads gælde fra den efterfølgende første i måneden eller fra den dato, dit barn er indmeldt, hvis vi har modtaget din ansøgning indenfor to måneder fra indmeldelsesdato.

For at kunne få bevilget økonomisk fripladstilskud, skal husstandens aktuelle indkomst omregnet til årsindkomst (12 x den aktuelle måneds indkomst) ikke overstige de gældende indkomstgrænser.  Husstandsindkomster under 208.101 kr. giver 0 procent egenbetaling.

Se hele fripladsskalaen ved at klikke her

Du er forpligtiget til at oplyse Center for Børn og Unge, hvis der sker ændringer i husstandssammensætningen, civilstatus eller andre forhold, som har betydning for dit økonomiske fripladstilskud.

  • Bor barnet sammen med begge forældre, er det den samlede husstandsindkomst hos forældrene, der skal lægges til grund for vurderingen af, om der kan gives økonomisk fripladstilskud.
  • Bor barnet kun sammen med den ene af forældrene, men er denne gift eller lever i et samlivslignende forhold med en anden person, sker der også en sammenlægning af indtægterne i husstanden.
  • Bor et barn, hvis forældre ikke lever sammen, lige meget hos hver af sine forældre, er det husstandsindkomsten hos den af forældrene, hvor barnet er tilmeldt folkeregistret, der tæller, uanset om forældrene har fælles forældremyndighed. Barnets egne indtægter er uden indflydelse på vurderingen af, om der kan gives økonomisk fripladstilskud.

Økonomisk fripladstilskud beregnes før et eventuelt søskendetilskud og desuden før et eventuelt bevilget behandlingsmæssigt- eller socialpædagogisk fripladstilskud.

Klik her for at læse mere om sagsbehandlingstid

Varige ændringer i indkomsten

Hvis din husstandsindkomst ændrer sig varigt med et beløb svarende til mindst 5 trin på fripladsskalaen skal du ansøge igen så dit økonomiske fripladstilskud kan blive genberegnet.
På den måde vil du fremover få det korrekte fripladstilskud med det samme. Du skal søge digitalt.
Hvis du ikke foretager dig noget, vil de beløb, du får for meget eller for lidt, blive trukket fra eller lagt til de efterfølgende måneders forældrebetaling.

Løbende ændringer i indkomsten

Hvis indkomsten for dig eller din ægtefælle ændrer sig ofte, kan du opleve, at dit økonomiske fripladstilskud - og dermed forældrebetalingen - ændrer sig fra måned til måned.
Der er ikke noget pladsanvisningen kan gøre, for at ændre på dette.

Feriepenge

Feriepenge medregnes i den måned de beskattes, hvilket vil få betydning for dit økonomiske fripladstilskud i den måned.
Det vil sige, at det nødvendigvis ikke er i den samme måned, som feriepengene kommer til udbetaling.

Fripladsen stoppes automatisk

Hvis du tre måneder i træk ikke modtager økonomisk fripladstilskud, fordi indkomsten er steget og grænsen for at modtage økonomisk friplads er overskredet vil din økonomiske friplads blive stoppet, og du skal søge om økonomisk fripladstilskud på ny. 

Oplysningspligt

Du er forpligtiget til at oplyse Pladsanvisningen, hvis der sker ændringer i husstandssammensætningen, civilstatus eller andre forhold, som har betydning for dit økonomiske fripladstilskud.
Du er dog ikke forpligtiget til at oplyse Pladsanvisningen om indkomstændringer, da det genberegnes automatisk. Det gælder dog ikke, hvis indkomsten er fra selvstændig virksomhed eller indkomst, som ikke er skattepligtig her i landet. Her er du stadig forpligtiget til at oplyse Center for Børn og Unge om indkomsten.
Det er fortsat en god ide at give besked - ved at søge om friplads igen - om væsentlige varige ændringer, så du fremover får det korrekte økonomiske fripladstilskud med det samme.

Særligt vedrørende studerende

SU-lån skal ikke medregnes i indkomstgrundlaget.
Bemærk at eventuel arbejdsindtægt i eksempelvis ferieperioder har betydning for størrelsen af det fripladstilskud, man er berettiget til at modtage.

Særligt vedrørende selvstændige

Økonomisk fripladstilskud bevilges ud fra forskudsregistreringen og det forventede årsresultat.
Hvis du er selvstændig eller modtager indkomst, som ikke er skattepligtig i Danmark, vil fripladstilskuddet ikke ændre sig automatisk ved månedlige reguleringer.
Du har pligt til at oplyse hvis du modtager indkomst som ikke er skattepligtig i Danmark.
Fripladsen vil kun blive reguleret ud fra årsopgørelsen en gang om året.

Genberegning

Din forældrebetaling bliver reguleret løbende, både hvis din husstandsindtægt stiger eller falder med mindst fem trin på fripladsskalaen i forhold til den indtægt, du har fået bevilget friplads efter.
Genberegningen gælder kun for den enkelte måned.

Hvis du skal betale mere, modtager du et brev om ændringen og har mulighed for at gøre indsigelse, inden ændringen træder i kraft.
Du modtager også brev, hvis du skal betale mindre.  
Der vil gå nogle måneder, før selve ændringen i forældrebetalingen reguleres.
F.eks. bliver januar måneds tilskud reguleret i april måned og februar måneds tilskud i maj måned.
Ændringen i fripladstilskuddet vil blive trukket fra eller lagt til i den efterfølgende opkrævning af forældrebetalingen.

Hvis indkomsten for dig eller din ægtefælle eller samlever ændrer sig ofte, kan du opleve at dit økonomiske fripladstilskud og dermed forældrebetalingen, ændrer sig fra måned til måned.
Det gælder fx for:

  • studerende med varierende indkomst
  • dagpengemodtagere der skifter mellem 4 og 5 ugers udbetalinger i en måned
  • lønmodtagere med tillæg, ekstraarbejde eller ved særlig feriegodtgørelse  
  • honorarlønnede, timeløns- eller vikaransatte med varierende indkomst

Hvis du i tre måneder i træk ikke har modtaget økonomisk fripladstilskud, fordi husstandsindtægten har været for høj, skal du søge om økonomisk friplads på ny, hvis husstandsindtægten falder.

Regulering fra SKAT

Kommunen vil hver måned automatisk få besked fra SKAT, hvis indkomsten for dig eller din ægtefælle eller samlever ændrer sig.
Hvis ændringen har betydning for dit økonomiske fripladstilskud, reguleres din forældrebetaling automatisk for den enkelte måned. 

Det er ikke alle økonomiske ændringer, som medtages i den løbende, månedlige genberegning.
Derfor efterreguleres dit økonomisk fripladstilskud endeligt en gang årligt.

Efterreguleringen sker på baggrund af oplysninger fra indkomstregistret og årsopgørelsen fra SKAT.
Efterreguleringen medregner også de indkomstændringer, som har ligget inden for de 5 trin i de løbende månedlige genberegninger.

Hvis du og eller din ægtefælle eller samlever er selvstændig erhvervsdrivende, sker der ikke automatiske ændringer i fripladstilskuddet i løbet af året, men kun ved den årlige efterregulering.

Kommunen modtager først oplysninger fra SKAT om evt. aktieudbytte og kapitalindkomst efter årets udgang - og derfor medtages dette først i årsreguleringen.
Nogle borgere vil således både modtage månedlige breve og en årsregulering. Andre vil kun modtage en årsregulering.

Du kan forvente at modtage den årlige efterregulering i sidste kvartal af det efterfølgende år.
Den årlige efterregulering for 2024 vil du således modtage besked om i oktober, november eller december 2025.
Den lange sagsbehandlingstid skyldes, at SKAT skal være helt færdige med årsopgørelserne (også for selvstændige), før alle årlige efterreguleringer kan laves.
Der er ikke noget pladsanvisningen kan gøre for at ændre på dette.

Tilflytter - Ansøg på ny

Modtager du økonomisk fripladstilskud og tilflytter Vallensbæk Kommune, så følger fripladsen ikke automatisk med.
Du skal derfor ansøge om økonomisk fripladstilskud på ny. Det skal du gøre via Digital pladsanvisning.
Du har ret til at få økonomisk fripladstilskud med virkning fra den dato du tilflytter kommunen, hvis du har ansøgt inden for rimelig tid.

Søg om økonomisk fripladstilskud via Borger.dk her.

Egenbetaling på trods af 100% økonomisk fripladstilskud

Hvis du og din familie er bosat i Vallensbæk Kommune, modtager fripladstilskud og benytter et dagtilbud i en anden kommune, der er dyrere end Vallensbæk Kommunes dagtilbud, så gives der ikke fripladstilskud til den eventuelle forskel i pris.
Vi beregner kun fripladstilskuddet af Vallensbæk Kommunes takst for en tilsvarende plads.

Det betyder, at modtager du 100% økonomisk fripladstilskud, vil du kun modtage tilskuddet svarende til taksten i Vallensbæk Kommune, og du vil derfor modtage en opkrævning på det restende beløb af forældrebetalingen.

Du skal ansøge om økonomisk friplads via Digital Pladsanvisning.

Gå til Digital pladsanvisning.

Godkendelse eller afslag på økonomisk friplads bliver givet af kommunen.
Hvis din ansøgning bliver godkendt, bliver taksten ændret fra den 1. i måneden, efter at ansøgningen er modtaget.

Klik her for at læse mere om sagsbehandlingstid

Hvis du har et barn med betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, som er optaget i en SFO af behandlingsmæssige årsager, kan der være mulighed for at få et ekstra tilskud, så betalingen for pladsen nedsættes.
Det er kommunen, der vurderer om barnet er berettiget til et behandlingsmæssigt fripladstilskud. 

Økonomisk fripladstilskud skal beregnes før et eventuelt behandlingsmæssigt  fripladstilskud.

Du kan rette henvendelse til Center for Børn og Unge, hvis du mener at dit barn er berettiget til behandlingsmæssigt fripladstilskud og ikke automatisk har fået tilskuddet. 

Det er i nogle tilfælde muligt at få socialpædagogisk fripladstilskud når et barns optagelse i SFO er særligt påkrævet af sociale eller pædagogiske årsager og familiens økonomi står i vejen for barnets optagelse eller forbliven i SFO. 
Det er kommunen, der vurderer om der er grundlag for at give et socialpædagogisk fripladstilskud. 

Økonomisk fripladstilskud skal beregnes før et eventuelt socialpædagogisk fripladstilskud og derfor skal du have søgt om økonomisk fripladstilskud før du søger om socialpædagogisk fripladstilskud. 

Hvis du ønsker at søge om socialpædagogisk fripladstilskud skal du rette henvendelse til Center for Børn og Unge.
Ved selve ansøgningen skal der vedlægges en udtalelse fra barnets skole.
Hvis ansøgning godkendes af Familie og Forebyggelse, vil fripladstilskuddet være gældende fra den dag ansøgningen blev modtaget. 

SFO og klub er for eleverne i 0.-4. klasse. Der er spændende og alderssvarende aktiviteter for både de mindste og de ældste børn.

Klik her for Pilehaveskolens SFO

Klik her for Vallensbæk Skoles SFO

Klik her for Egholmskolens SFO

Når dit barn er indskrevet på en af Vallensbæk Kommunes folkeskoler, kan dit barn samtidig tilmeldes skolens SFO. Du tilmelder dit barn via Digital Pladsanvisning.

Gå til Digital Pladsanvisning

Åbningstider

SFO’erne i Vallensbæk lukker kl. 17 man-tor og kl. 16 om fredagen.

Faste lukkedage i SFO’erne

De faste lukkedage i SFO’erne i Vallensbæk:

  • Alle helligdage som ikke er faste datoer (påske, Kr. Himmelfartsdag og pinsen)
  • 1. januar
  • 5. juni – Grundlovsdag
  • 24., 25. og 26. december – juleaften samt 1. og 2. juledag
  • 31. december – nytårsaftensdag

På lukkedagene tilbyder Vallensbæk Kommune ikke pasning af dit barn.

Fællespasning i SFO’erne

SFO’erne i Vallensbæk har fællespasning:

  • Mellem jul og nytår
  • Dagene op til påske (mandag til onsdag)
  • Dagen efter Kr. Himmelfart

Ved fraflytning fra Vallensbæk Kommune, kan dit barn beholde sin plads i skolens SFO, hvis dit barn fortsat skal gå i skole i Vallensbæk.

Den kommune du flytter til vil opkræve betalingen for dit barns plads i SFO.

Oplysning om betaling fås ved henvendelse til din nye bopælskommune.

Udmeldelse af SFO skal ske via Digital pladsanvisning. Der er en måneds opsigelse til den 15. eller den sidste dag i måneden.

Juniorklubben er et fritidstilbud til børnene i 5.-6. klasserne. Juniorklubben foregår på de tre skoler og er organiseret under Ungdomsskolen.

Du kan læse mere om juniorklubberne på ungeområdets/ungdomsskolens hjemmeside.

Klik her for at komme til Juniorklubbernes hjemmeside.

 

Når dit barn er indskrevet på en af Vallensbæk Kommunes folkeskoler, kan dit barn samtidig tilmeldes skolens Juniorklub.
Du tilmelder dit barn via Digital Pladsanvisning.

Gå til Digital Pladsanvisning

Ved fraflytning fra Vallensbæk Kommune, kan dit barn beholde sin plads i Juniorklubben, hvis dit barn fortsat skal gå i skole i Vallensbæk.

Den kommune du flytter til vil opkræve betalingen for dit barns plads i Juniorklub.

Oplysning om betaling fås ved henvendelse til din nye bopælskommune.

Udmeldelse af Juniorklub skal ske via Digital pladsanvisning. Der er en måneds opsigelse til den 15. eller den sidste dag i måneden.

Både til- og framelding til Ungdomsskolen sker direkte hos Ungdomsskolen.

Klik her for at læse mere om Ungdomsskolen

Kontakt

Center for Børn og Unge