
Almene boliger skal sikre, at der findes gode boliger i attraktive boligområder til alle i Danmark. En almen bolig er en lejebolig, som administreres af et boligselskab.
I Vallensbæk, er det KAB, der administrerer de almene boliger.
Hvis du søger en almen bolig i Vallensbæk, skal du derfor henvende dig til KAB. Alle, der har brug for en ny bolig, kan søge om en almen bolig.
Vallensbæk Boligselskab
Alle lejeboliger i Vallensbæk administreres af KAB, men ejes af Vallensbæk Boligselskab, som har fire afdelinger i Vallensbæk:
- Højstrupparken
- Rosenlunden
- Firkløverparken
- Seniorboligerne, Stationstorvet
Læs mere om afdelingerne på KAB's hjemmeside.
En almen bolig, kan være:
- Familiebolig
- Ungdomsbolig
- Ældrebolig
Anvisningen og udlejningen af boligerne administreres af KAB, Vester Voldgade 17, 1552 København V, telefon 3363 1000.
Hvis du er interesseret i en bolig i én af disse afdelinger skal du derfor henvende dig til KAB.
Du kan ansøge om en ungdomsbolig, hvis du er studieaktiv eller tilmeldt en uddannelse. Andre unge kan også komme i betragtning, hvis de har et særligt behov.
I Rosenlunden i den nordlige del af Vallensbæk driver Vallensbæk Boligselskab 12 ungdomsboliger, som bliver stillet til rådighed for unge uddannelsessøgende og andre unge med et særligt behov.
Hver ungdomsbolig er på 32 m² samt et fællesrum for hver tre boliger.
Det er gratis at stå på venteliste til ungdomsboligerne.
Ansøg om en ungdomsbolig hos KAB - Bygge- og Boligadministration.
Ansøg om ungdomsbolig
Hvis du er interesseret i en ungdomsbolig i Vallensbæk Kommune, skal du henvende dig til:
KAB - Bygge- og Boligadministration
tlf.: 33 63 10 00
kab@kab-bolig.dk
www.kab-bolig.dk
Vallensbæk Boligselskab og Vallensbæk Kommune har indgået en ny aftale om udlejning af boligerne i Højstrupparken, Firkløverparken og Rosenlunden. Aftalen er gældende frem til den 31. marts 2024.
Seniorboligerne på Stationstorvet udlejes efter en særskilt aftale. Den er der ingen ændringer til.
Formålet med den nye udlejningsaftale er at sikre, at alle Vallensbæk Boligselskabs afdelinger har en blandet beboersammensætning, så alle områder er attraktive, trygge og velfungerende.
Aftalen indeholder bl.a. en prioritering af, hvem der har fortrinsret til en almen bolig.
Vi har i Vallensbæk Kommune og Vallensbæk Boligselskab et ønske om at hjælpe familier, som står med skilsmisse eller tab af ægtefælle, og som mangler en bolig. Dernæst ønsker vi at hjælpe de mange ældre borgere i Vallensbæk, som ønsker en lejebolig, og de unge og studerende, der ønsker at flytte hjemmefra.
For bedre at tilgodese disse ønsker har vi ændret kriterierne for at få en lejebolig i Vallensbæk Boligselskab.
Udlejningsreglerne er fastsat i lovgivningen (almenboligloven). Inden for rammerne af lovgivningen er der fastsat en række kriterier for, hvordan boligerne udlejes.
I Vallensbæk Boligselskab udlejes boligerne efter venteliste og anciennitet på ventelisten. En stor del af boligerne udlejes efter et sæt ”fleksible kriterier”, som man skal opfylde for at få en bolig. Det er disse kriterier, der nu er ændret. Du kan se kriterierne nedenfor. Kriterierne er ens for alle tre boligafdelinger.
I Højstrupparken og Rosenlunden udlejes 3 ud af 4 ledige boliger til boligsøgende, der opfylder et af de fleksible kriterier. I Firkløverparken udlejes alle ledige boliger til boligsøgende, der opfylder et af kriterierne.
Der er ikke krav om, at man skal opfylde de fleksible kriterier, hvis man er intern ansøger til en anden bolig i sin nuværende afdeling.
Der er fortrinsret til hver anden ledige bolig for beboere, der allerede bor i en af Vallensbæk Boligselskabs boliger.
Den nye udlejningsaftale rummer også nye regler vedrørende kommunens anvisning af almene boliger i Højstrupparken, Rosenlunden og Firkløverparken til personer, der er i en særlig boligsocial situation.
I Højstrupparken og Rosenlunden har kommunen anvisningsret til hver 4. af de ledige boliger på 2 rum eller større. I Højstrupparken har kommunen anvisningsret til hver anden ledige bolig med ét rum. Kommunen har ikke ingen anvisningsret til boliger i Firkløverparken.
Vallensbæk Kommune har i perioden frem til den 31. marts 2024 mulighed for at bruge indtil 7 boliger i Vallensbæk Boligselskab til boligsocial anvisning. Kriterierne for disse boliger er fastsat af Kommunalbestyrelsen og kan læses på kommunens hjemmeside www.vallensbaek.dk. Kommunen og boligselskabet aftaler dette efter behov.
Fleksible kriterier
- Vallensbækborger med barn efter brudt samliv eller partners død
Du er i fast arbejde*, bor i Vallensbæk Kommune og har mindst ét barn i en af kommunens skoler/dagtilbud. Du har efter din ægtefælles/samlevers død eller ophævelse af samliv (separation, skilsmisse, brudt parforhold) brug for en ny bolig. Ved brudt parforhold uden forudgående ægteskab kræves, at parterne har haft fælles bopæl i mindst 5 år. Man er kun omfattet af dette kriterium i op til ét år efter samlivsophævelsen.
- Vallensbækborger efter partners død
Du bor i Vallensbæk Kommune og har efter din ægtefælles/partners død brug for en ny bolig.
- Ung Vallensbækborger i arbejde eller under uddannelse
Du bor i Vallensbæk Kommune og ønsker at flytte hjemmefra i forbindelse med start på fast arbejde* eller uddannelse. Du har fortrinsret til 1-rumsboligerne i Højstrupparken og Firkløverparken, men indgår ellers i den prioriterede rækkefølge.
- Vallensbækborger med folkepension eller handicap
Du bor i Vallensbæk Kommune, og du eller din ægtefælle/partner modtager folkepension, eller du eller din ægtefælle/partner eller et medlem af husstanden har et væsentligt og varigt bevægelseshandicap. Du ønsker en bedre egnet bolig.
- Vallensbækborger i kommunen med fast arbejde
Du bor i Vallensbæk Kommune, og både du og din eventuelle ægtefælle/partner har fast arbejde*.
- Har fast arbejde i Vallensbæk og ønsker at flytte hertil
Både du og din eventuelle ægtefælle/partner har fast arbejde*, heraf den ene inden for Vallensbæk Kommunes område, og I ønsker at flytte til kommunen.
- Har fast arbejde og ønsker at flytte til Vallensbæk
Du og din eventuelle ægtefælle/partner har fast arbejde*, og I ønsker at flytte til kommunen.
*Ved ”fast arbejde” forstås fast arbejde i mindst 30 timer om ugen de seneste 3 måneder. Boligsøgende der er på efterløn eller tjenestemandspension sidestilles med boligsøgende i ”fast arbejde”.
Henvendelse vedrørende opskrivning og udlejning efter aftalen om anvisning og fleksibel udlejning kan rettes til KAB på tlf. 336310 00 eller mail kab@kab-bolig.dk. Drejer din henvendelse om indholdet af aftalen kan henvendelse ske til chefjurist Julie Rothe (4797 4048) Vallensbæk Kommune
Vallensbæk Kommunes anvisningsret
Almene boliger bliver opført med et bidrag på 10% fra den kommune, de ligger i, og kommunen kan så disponere over hver fjerde ledige lejlighed, som den kan henvise borgere til. Dermed spiller almene boliger en vigtig social rolle i samfundet.
Kommunen kan kun anvise boliger ud fra nogle bestemte fastsatte kriterier.
Vallensbæk Kommune får stillet hver fjerde af de almene lejeboliger til rådighed til løsning af såkaldte boligsociale opgaver. Der er i januar 2014 vedtaget nye retningslinjer for kommunens anvisning, således at Vallensbæk Kommune fremover anviser boliger til personer med folkeregisteradresse i kommunen, som efter en konkret vurdering har et boligsocialt problem.
I vurderingen lægges blandt andet vægt på følgende (i ikke-prioriteret rækkefølge):
- Flygtninge, som er visiteret til kommunen, og som kommunen efter integrationsloven er forpligtet til at skaffe en bolig i kommunen.
- Borgere, der udskrives fra krisecenter
- Borgere, der udsluses fra herberg eller bofælleskab for udviklingshæmmede, psykisk syge eller lignende
- Misbrugere i døgnbehandling, som efter færdigbehandling anses for at have gavn af egen bolig
- Børnefamilier med særligt (akut) behov pga. barn handicap
- Unge mellem 18 og 25 år, som udskrives fra institution eller familiepleje
- Borgere, der som led i "exitprogram" skal hjælpes ud af en kriminel løbebane
Kommunen bruger først anvisningsretten, hvis alle andre muligheder er udtømt. Du kan kun komme i betragtning til en bolig, når du har udtømt dine muligheder for selv at finde en permanent bolig gennem opskrivning i almene boligselskaber, privat udlejning m.m.
Det er dit eget ansvar at finde en permanent bolig. Kommunen kan kun i særlige situationer benytte anvisningsretten.
Det er Socialservice i kommunen, der konkret vurderer, om du kan blive opnoteret på den sociale boligliste.
Du kan ikke blive skrevet op til de boliger, som Vallensbæk kommune får stillet til rådighed til løsning af boligsociale opgaver i kommunen. Disse boliger bliver anvist ud fra en konkret og individuel vurdering af behovet på det tidspunkt, hvor boligen bliver ledig. Det er Socialservice, der står for vurderingen, og der er ikke mulighed for at klage over vurderingen.
Vallensbæk Kommune kan ikke hjælpe boligsøgende der:
- flytter til kommunen med et forudsigeligt problem, for eksempel tager ophold hos familie, bekendte eller lignende
- indgår et periodebestemt eller midlertidigt lejemål
- tilmelder sig ulovligt på en adresse
- flytter til en bolig, som man allerede på indflytnings-tidspunktet ved er uegnet i forhold til størrelse, økonomi eller lignende.
Vallensbæk Boligselskabs almene boliger skal først og fremmest komme Vallensbækborgere til gode. Derudover ønsker kommunen at gøre en aktiv indsats for, at boligområderne fortsat er attraktive. Derfor har kommunalbestyrelsen i samarbejde med KAB fastsat nogle kriterier, som KAB fordeler boligerne efter. Størstedelen af de almene boliger bliver derfor udlejet til borgere i Vallensbæk, der opfylder et af disse kriterier:
- Personer, der bor i Vallensbæk Kommune og har fast arbejde
- Personer, der bor i Vallensbæk Kommune, som modtager folkepension og har en personlig tillægsprocent på 85 eller derover, og som ønsker at flytte til en bedre egnet bolig, eller handicappede, der bor i Vallensbæk Kommune, og som ønsker at flytte til en bedre egnet bolig.
- Tillægsprocenten fremgår af din pensionsmeddelelse.
- Oplysninger om tillægsprocenten kan fås hos Udbetaling Danmark eller på borger.dk.
Find tillægsprocenten på borger.dk - Personer, der bor i Vallensbæk Kommune og har mindst ét barn i en af kommunens skoler, og som ved ophævelse af samliv (separation, skilsmisse eller brudt parforhold) har brug for en ny bolig. Ved brudt parforhold uden forudgående ægteskab kræves, at parterne har haft fælles bopæl i mindst fem år. De nævnte personer er kun omfattet af dette kriterium i op til ét år efter samlivsophævelsen
- Unge, der bor i Vallensbæk Kommune, og som ønsker at flytte hjemmefra i forbindelse med start på fast arbejde eller uddannelse. De pågældende har fortrinsret til 1-rumsboligerne i Højstrupparken, men indgår ellers i den prioriterede rækkefølge
- Personer, der bor i Vallensbæk Kommune og modtager folkepension, og som ønsker en bedre egnet bolig
- Personer, der har fast arbejde inden for Vallensbæk Kommunes område og ønsker at flytte til kommunen
- Personer, der har fast arbejde og ønsker at flytte til kommunen
Når KAB har vurderet, at du er berettiget til en bolig, skal du godkendes af Vallensbæk Kommune, som kræver at alle disse kriterier er opfyldt:
- Der må ikke bo flere end to personer pr. beboelsesrum i lejligheden.
- Huslejen må ikke overstige halvdelen af husstandsindtægten.
- Du må ikke have ubetalt forfalden gæld til Vallensbæk Boligselskab.
- Du må ikke tidligere være opsagt fra et lejemål i Vallensbæk Boligselskab på grund af overtrædelse af husordenen.
Kommunen er forpligtet til at sørge for et midlertidigt sted at bo til dig, hvis du blevet akut boligløs og står uden mulighed for selv at skaffe tag over hovedet. Det kan være på et herberg eller et pensionat. Men det er dit eget ansvar at finde en permanent bolig.
For at sikre et tæt og effektivt samarbejde mellem Vallensbæk Kommune og Vallensbæk Boligselskab afholdes hvert år et styringsdialogmøde. Mødet er et led i samarbejdet om at formulere fælles mål og skabe rammer for den almene boligsektor i kommunen. Og på mødet drøftes en række spørgsmål og emner, som kommunen eller boligselskabet finder aktuelle.
Referater af styringsdialogmøder
Deltagere:
Vallensbæk Boligselskab (/KAB):
Katja Lindblad (formand, VAB), Marianne Vittrup (KAB) og Jan Spohr (KAB)
Afbud: Preben Suhr Andersen (næstformand, VAB)
Vallensbæk Kommune:
Jytte Bendtsen (formand, Social- og Sundhedsudvalget), Colette Josiassen (Center for Teknik), Lotte Houlind (SSP), Mia Harreschou (Jobcenter), Rasmus Møller (Jobcenter) og Julie Rothe (Direktionscenter)(referent)
1. Gennemgang af Dokumentationsrapporten (styringsrapport og seneste regnskab)
Forud for mødet var der udsendt en styringsrapport for boligselskabet og oplysnings-skema for hver af de fire afdelinger (Højstrupparken, Firkløverparken, Rosenlunden og Stationstorvet). Rapport og skemaer offentliggøres som bilag til referatet.
Boligselskabet redegjorde med udgangspunkt i det fremsendte materiale for en række forhold. Bl.a. følgende:
- Overordnet er der god drift i alle boligafdelingerne
- Firkløverparken, Rosenlunden og Stationstorvet overholder mål om, at regnska-bet ikke må afvige mere end 5 pct. fra budgettet. Højstrupparken afviger 6 pct., men det skyldes særlige forhold og er uproblematisk
- Der er fejl i tallene i diagram på styringsrapportens side 6. Tallene er er anført korrekt i kommentarerne under diagrammet
- Boligselskabet har indført en mere skrap kurs i forhold til husordenssager vedr. bl.a. chikane og dårlig opførsel. Lejemål er blevet ophævet som følge heraf, og beboerne er fraflyttet uden, at det har været nødvendigt at indbringe sager for Beboerklagenævnet eller boligretten. Det er tilfredsstillende.
- Der er fastsat mål om, at alle afdelinger opnår det tidligere udmeldte besparel-sesmål på 8,21% af driftsudgifterne. Målet er tæt på at blive nået. Højstruppar-ken forventes dog først at nå målet i 2021 på grund af forestående renoveringer
- I Højstrupparken forestår omfattende renovering af vandinstallationer og fald-stammer. Projektet er fremsendt til kommunal godkendelse (se under pkt. 8)
- I Rosenlunden forestår to slags renoveringsarbejde. Dels udskiftning af dræn på grund af vandskader som følge af konstruktionsfejl ved dræn/fundament og dels udskiftning af døre og vinduer. I første omgang udskiftes dræn
- Ved Firkløverparken er der indført 2-timers parkering for dem uden beboerkort (fri parkering) eller gæstekort (24 timer). Der tages højde for hjemmeplejens behov for at parkere
- Der indføres senere også parkeringsbegrænsning Højstrupparken. Begge parke-ringsordninger bliver både digitale og analoge af hensyn til beboerne
- Vedr. tidligere bekymringer omkring udviklingen i Firkløverparken er der udar-bejdet handleplan med to led. Dels hårdere kurs i forhold til husordenssager og dels arbejdes der sammen med kommunen på at revidere udlejningsaftalen. Det generelle indtryk er, at beboerne er rigtig glade for at bo i Firkløverparken. I maj 2020 kommer tal, som giver det sidste nye blik på beboersammensætningen i Firkløverparken
- Følgende blev aftalt:
- Kommunen undersøger, om parkeringsbegrænsning i Firkløverparken og Høj-strupparken er er problematisk i forhold f.eks. hjemmeplejen. I givet fald får kommunen særlige gæstekort
- Boligselskabet undersøger, om skiltning i forbindelse med parkeringsbegræns-ning overholder lovgivningens krav, herunder om politiet skal godkende skiltnin-gen
- Tilføjet efter mødet: Underretning vedr. parkering er sendt til Center for Pleje og Om-sorg.
- I øvrigt var der enighed om, at begge parter har fulgt godt op på aftaler fra sidste års møde. Med hensyn til en ny udlejningsaftale (vedr. bl.a. fleksible kriterier) er processen i gang, der har været flere møder, og der er aftalt møde igen i januar 2020.
2. Udlejningsaftalen på Stationstorvet
Siden etableringen af seniorbofællesskabet har der været en ”interesseliste” og ikke en egentlig venteliste.
Boligselskabet orienterede om, at dette har vist sig at være uhensigtsmæssigt. Listen er for uforpligtende, og det kræver unødig administration og tid at finde frem til reelt interesserede, når der er ledige lejligheder. Der er i stedet behov for en almindelig venteliste.
Boligselskabet sender en anmodning til kommunen om at ændre udlejningsaftalen, så der etableres en mere hensigtsmæssig ordning. Sagen vil blive forelagt til politisk be-handling.
Boligselskabet orienterede om, at seniorbofællesskabet generelt set er en succes. Det går rigtig godt med de sociale aktiviteter m.v. Alderssammensætningen blandt bebo-erne er dog ikke så blandet i aldersgruppen 50+ som håbet. De noget ældre beboere er i klart overtal, og det vil være hensigtsmæssigt, at der flytter yngre beboere ind, der kan sikre en bedre aldersspredning af hensyn til behovet for ressourcer til at trække fællesskabet bredt i afdelingen. Fællesskabstanken fungerer bedst, hvis der er ressour-cestærke til at løfte en stor del af ansvaret.
3. Planer for affaldshåndtering, herunder det nye selskab
Der er mellem en række kommuner, herunder Vallensbæk, etableret et nyt kommunalt fællesskab, der skal håndtere indsamling af husholdningsaffald. Kommunen oplyste, at det ikke umiddelbart vil få betydning for beboerne. Det vil være de samme biler og de samme medarbejdere, og opgaven skal løses på sammen niveau.
Boligselskabet oplyste, at indtrykket er, at det går bedre på affaldsfronten (i modsæt-ning til tidligere år, hvor emnet har været på dagsordenen). Det skal gerne fortsætte.
Selskabets ejendomskontorer og beboerne skal fortsat kontakte Vestforbrændings kun-deservice ved spørgsmål m.v. Se evt. kommunens hjemmeside.
4. Beredskabet i fremtiden, herunder betyder det nye selskab på området ændringer?
Beredskabsopgaven løses fra 1. januar 2020 af det nye beredskab, Beredskab 4K. Den-nis Ottosen er ny beredskabschef. Det forventes ikke, at beboerne mærker ændringer. Beredskabet har fået hjemmeside: www.beredskab4k.dk
5. Orientering om trafikplanerne i Nord
Boligselskabet ønsker at se kommunens plan for ændret trafikafvikling i Vallensbæk Nord, herunder omkring Firkløverparken. Der har været holdt orienteringsmøde for grundejerforeningerne i nord, og afdelingsbestyrelsen i Firkløverparken var også re-præsenteret. Organisationsbestyrelsen har ikke været involveret, men er meget posi-tive overfor, at kommunen nu leder en stor del af trafikken ud af Firkløverparken bag om afdelingen. Boligselskabet tegnes udadtil af organisationsbestyrelsen og formands-skabet og ikke af de enkelte afdelingsbestyrelser, der ikke har kompetence til dette.
Kommunen oplyste, at planen bl.a. indeholder adgang til Kløvervænget og Kirke-bækskolen fra Gymnasievej. Det forventes at indebære mindre trafik ved Firkløverpar-ken.
Det blev aftalt, at kommunen sender planen til boligselskabet og fremover involverer boligselskabet organisationsbestyrelse/formandskab i disse processer fremover.
6. Muligheder for hjælp til plejekrævende/demente/ensomme beboere i seniorbofællesskabet
Anni Degn, kommunens demenskoordinator, deltog under dette punkt.
Boligselskabet orienterede om, at nogle ældre beboere i seniorbofællesskabet opleves som svage, begyndende demente og/eller ensomme. De mere ressourcestærke bebo-ere føler indimellem, at de har et stort ”nabo”ansvar, som de har svært ved at helt håndtere og leve op til. Det kan være svært at ”sige fra”. Der er behov for kontakt til kommunen og afklaring af, hvad kommunen kan yde af hjælp.
Anni oplyste, at bestyrelsen som alle andre kan rette en ”bekymringshenvendelse” til kommunen, hvis de mener, at en borgers liv og sundhed er truet. Sådan en henvendel-ser rettes typisk til Center for Pleje og Omsorg. Det bedste vil dog være, at bebo-ere/naboer taler med den relevante beboer selv og får pågældende til selv at søge hjælp og aktiviteter. Der er forskellige kommunale arrangementer for ældre, ensomme og syge, og der er også foreninger, der har arrangementer. Kommunen er gerne be-hjælpelig med orientering om arrangementer, kontakt til foreninger m.v.
Jytte Bendtsen orienterede om, at der er afsat penge af værdighedsmidlerne til tiltag i forhold til ensomme/demente generelt i kommunen. Der er også planer om at udvide åbningstiden på dagcentret i Højstruphave.
Det blev aftalt, at Anni mødes med afdelingsbestyrelsen og tydeliggør snitflader mellem kommunen, Ældresagen og andre aktører. Boligselskabet formidler Annis kontaktinfor-mationer til afdelingsbestyrelsen, der kontakter hende. Boligselskabets øvrige afdelin-ger får samme tilbud.
Anni Degn, demenskoordinator, ad@vallensbaek.dk, tlf. 4797 4118/mobil 5754 6024
7. Afvikling af § 59-boliger, herunder forretningsgangen når en beboer fra-flytter eller dør
Kommunen oplyste om behov for at blive inddraget tidligt i processen, når beboere, der har været anvist en bolig af kommunen, fraflytter eller dør. Det skyldes, at kommunen hæfter for udgifter efter fraflytning/dødsfald, hvis beboeren/boet ikke kan be-tale. Kommunen ønsker hurtig underretning og at være med ved fraflytningssyn. Der-ved bliver det nemmere at tage højde for udgifter i forbindelse med fraflytningen.
Det blev aftalt, at boligselskabet vender tilbage med forslag til en forretningsgang, hvor kommunen bliver inddraget på en hensigtsmæssig måde.
8. Eventuelt
Projekt i Højstrupparken
Projekt om renovering af installationer i Højstrupparken (nævnt under pkt. 1) forventes behandlet politisk i januar 2020
Sag i Planklagenævnet/skema C
Der udestår fortsat afgørelse i sag i Planklagenævnet vedr. inddækning af ventilation på seniorbofællesskabet. Det er problematisk, at kommunen af den grund endnu ikke har godkendt skema C/byggeregnskabet. I byggeregnskabet er der afsat en del penge til udskiftning af emhætter, men pengene kan ikke bruges, fordi skema C ikke er god-kendt.
Det blev aftalt, at kommunen går videre med ønsket om at godkende skema C, selvom sagen ikke er afgjort.
Erhvervsvirksomhed i boliger
Det har vist sig, at en del beboere driver enkeltmandsvirksomhed i boligselskabets bo-liger. Almene boliger må ikke anvendes til erhverv alene. Men efter lovgivningen og retspraksis kan boliger godt anvendes primært til bolig og derudover til erhverv. Orga-nisationsbestyrelsen har haft drøftelser om emnet og har vedtaget retningslinjer om det. Boligerne er for alle, også beboere, der driver erhvervsvirksomhed hjemmefra. Der må dog ikke være rum indrettet alene til erhverv. Og virksomheden må ikke være til gene for omkringboende. Der er taget højde for dette i reglerne, som boligselskabet har vedtaget. Boligselskabets holdning er generelt erhvervsvenlig.
Underretning vedr. børn
Det har i boligselskabet været drøftet, om man skal indgive underretning, hvis man er bekymret for børn i afdelingen. F.eks. børn af alkoholikere. Det kan holde beboere fra at indgive anmeldelse, hvis man skal opgive personlige oplysninger.
Kommunen oplyste, at man kan indgive anmeldelse anonymt til Ishøj Kommune (på Vallensbæk Kommunes vegne).
Tilføjet efter mødet: Underretninger kan sendes til underretninger@ishoj.dk, hvis de ikke rummer personlige oplysninger, eller indberettes på 43577578 (”StraXen”). Hvis de rummer personlige oplysninger, kan underretninger sendes via Digitalpost (e-boks) eller via selvbetjeningsløsningen: Underretning om udsatte børn/unge. Se evt. mere på Ishøj Kommunes hjemmeside https://ishoj.dk/akut-hjaelp-til-boern-unge-og-familier
Udestående vedr. skatteforhold i Firkløverparken
Kommunen har gennem nogen tid været i dialog med Vurderingsstyrelsen for at få be-skatningsgrundlaget på plads, sådan at kommunen kan genbregne grundskylden for Firkløverparken. Afklaring udestår fortsat, men kommunen presser fortsat på for en afklaring.
Tilføjet efter mødet: Der er dialog med Vurderingsstyrelsen, men en omberegning vil ikke kunne effektueres før efter nytår, da ejendomsskattesystemet er lukket på grund af den årlige genberegning af skatten for 2020. Kommunen forventer en genberegning i starten af det nye år.
Ønske om nybyggeri
Boligselskabet har ønske om at bygge flere almene boliger i kommunen. Der er fortsat et stort behov for almene familieboliger og seniorboligfællesskaber af almen karakter og dermed med en rimelig husleje. Selskabet har tidligere været til møde i kommunen om det, men kender ikke status.
Det blev aftalt, at kommunen vender tilbage med opfølgning på det nævnte møde.
Ny kontaktperson hos KAB
Jan Spohr overtager pr. 1. januar 2020 rollen som kontaktperson hos KAB efter Mari-anne Vittrup, der har fået andet job i KAB.
9. Næste møde
Mandag 14. december 2020 kl. 9-11.30.
Det blev aftalt, at kommunen allerede nu sørger for at sende mødeindkaldelse.
Tilføjet efter mødet: Indkaldelse til næste møde er sendt.
Deltagere:
Vallensbæk Boligselskab:
Katja Lindblad (formand), Peder Christian Kornum (næstformand i organisationsbestyrelsen + formand ved stationstorvet) og Marianne Vittrup (KAB).
Vallensbæk Kommune:
Jytte Bendtsen (formand, Social- og Sundhedsudvalget – repræsentant for KB), Colette Josiassen (Center for Teknik), Lotte Houlind (SSP), Mia Harreschou (Center for Beskæftigelse), Julie Iben Rothe (Direktionscenter) og Sindre Johnsen (Direktionscenter).
1. Gennemgang af Dokumentationsrapporten (Styringsrapport og seneste regnskab)
Marianne Vittrup (KAB) gennemgik den fremsendte dokumentationsrapport.
Katja Lindblad (Boligselskabet) gjorde opmærksom på, at man fortsat indarbejder de af Folketinget pålagte besparelser (for Vallensbæk Boligselskabs vedkommende 8,21% inden udgangen af 2020), og at man forventer yderligere besparelser til næste år, hvilket de har taget højde for.
Boligselskabet oplyste, at man er i færd med at implementere FN’s verdensmål i den daglige drift, hvilket blandt andet medfører større fokus på miljø og bæredygtighed.
Boligselskabet påpegede, at der fortsat afventer afklaring af sag om ventilationen ved boliger på Stationstorvet. Colette kunne i denne forbindelse oplyse, at sagen fortsat ligger til behandling ved Planklagenævnet, og at man har rykket for behandling. Det er tidligere aftalt med kommunaldirektør Anette Laustsen at afvente Planklagenævnets afgørelse, før der fortages yderligere i sagen.
Boligselskabet redegjorde for fordelingen i forhold til de anvendte udlejningsredskaber (venteliste, fleksible kriterier m.v.) og kunne i denne forbindelse oplyse, at styringsrapporternes angivelse af fleksibel udlejning er forkerte (lagkagediagrammet på side 6 i ”Styringsrapport for almen boligorganisation med egne boligafdelinger” er forkert). Der arbejdes stadig for at opdatere udlejningskriterierne.
Boligselskabet redegjorde herudover for specifikke forhold i de fire afdelinger. Der har været konstateret skimmelsvamp i gavlen i boliger ved Rosenlunden. Skimmelsvampen bliver løbende monitoreret og udbedret. Man mener ikke, at skimmelsvampen kan være forårsaget af det forhøjede grundvandsspejl.
Særligt i forhold til Stationstorvet kunne Boligselskabet oplyse, at det generelt går bedre i relation til diverse fejl og mangler.
Endelig kunne boligselskabet fortælle, at der pt. er en lang venteliste for Stationstorvet, hvor 448 personer er skrevet op til de 49 boliger.
2. Samarbejdet om den kommunale anvisning
Kommunen oplyste indledningsvist, at man har oplevet problemer med den nye arbejdsmodel hos KABs udlejning, hvor blandt andet mails ikke bliver ekspederet tilstrækkeligt hurtigt, og at man generelt oplever en lang sagsbehandlingstid hos KAB. Kommunen mener ikke, at den nye teamstruktur hos KAB virker optimalt. For kommunen fungerede det mere hensigtsmæssigt, da det var nogle få specifikke medarbejdere hos KAB, der havde dialogen med kommunen.
Herudover gjorde kommunen opmærksom på, at borgere nogle gange har får at vide, at sager om tildeling af vakante boliger afventer kommunen, hvilket ikke er tilfældet.
Kommunen gav herudover udtryk for, at det er problematisk, når/hvis en borger bliver sat ud af en lejlighed og samtidig får tilbudt en ny lejlighed på ventelisten.
Kommunen lovede at vende tilbage med konkrete eksempler på ovenstående forhold, som KAB kan følge op på.
Kommunen udtrykte behov for mere fleksibilitet i forbindelse med tildelingen af ledige lejligheder til kommunal anvisning, som der har været talt om på tidligere møder.
Boligselskabet nævnte, at en mere fleksibel måde at tildele boliger på kan blive en del af en ny udlejningsaftale, men at der ikke kan gennemføres ændringer i tildelingen uden en beslutning i boligorganisationen.
3. Udlejnings- og anvisningsaftalerne
(Pkt. 3 og 4 blev behandlet samtidig)
4. Beboersammensætningen i Firkløverparken og Højstrupparken
(Pkt. 3 og 4 blev behandlet samtidig)
Aftalen mellem kommunen og boligselskabet om de fleksible anvisningskriterier er udløbet og skal forlænges eller genforhandles.
Kommunen oplyste, at der ikke på nuværende tidspunkt er et politisk ønske om at ændre de fleksible kriterier.
Boligselskabet ønsker derimod at ændre kriterierne, hovedsagelig i Firkløverparken, hvor beboersammensætningen er ved at blive en udfordring. Det er boligselskabets opfattelse, at kriteriet om at have ”fast arbejde” i mindst 30 timer om ugen ikke virker efter hensigten, ligesom den kommunale godkendelsesordning ikke fungerer optimalt. Det opleves i nogle tilfælde som tvivlsomt, f.eks. om fremlagte lønsedler afspejler reelt arbejde.
Boligselskabet oplyste, at man oplever problemer med nogle beboeres overholdelse af husorden, og normer for adfærd og fællesskab i Firkløverparken. I denne forbindelse har man indført nultolerancepolitik og en opstramning i forhold til overtrædelse af husordenen. Der bliver om nødvendigt ført sager i Beboerklagenævnet.
I forhold til beboersammensætningen i Firkløverparken, ønsker boligselskabet at prioritere pensionister, folk med brug for tilgængelig bolig, unge og skilsmissefamilier. Det giver de nuværende fleksible kriterier ikke mulighed for. Derfor ønskes disse ændret. Hvordan en ændring af kriterierne kan se ud, og hvordan de prioriterede målgrupper kan afgrænses, må drøftes mellem kommunen og boligselskabet.
Boligselskabet gav udtryk for, at de ønskede et møde med kommunen om de fleksible kriterier med henblik på at finde en løsning, hvor der kan fokuseres på blandt andet ældre, pensionister, evt. handicappede.
Et alternativ kan være at indføre kommunal anvisning i Firkløverparken, hvor boligselskabet og kommunen aftaler kriterierne. Der kan aftales, at anvisningen kan være eks. 50-100%, samt at den boligsociale anvisning suspenderes i en periode.
Boligselskabet påpegede, at man bør være opmærksom på, at ændringer ved Firkløverparkens beboersammensætning kan påvirke Højstrupparkens beboersammensætning. Det er vigtigt, at beboere med udfordringer ikke placeres i samme opgang. Det bør der arbejdes videre på at tage højde for fremover.
Colette spurgte ind til, hvorfor Højstrupparken er mere velfungerende end Firkløverparken. Boligselskabet og KAB mener, at det kan skyldes, at Højstrupparken er et ældre boligområde, der er mere veletableret og beboerne har boet her længere.
Det blev aftalt, at der snarest muligt af kommunen indkaldes til møde mellem boligselskabet og kommunen om forhandling af ny udlejningsaftale. Boligselskabet drøfter i mellemtiden ønsker til en ny aftale. og forbereder en handlingsplan og relevante data til mødet.
En ny aftale vil efterfølgende skulle godkendes af henholdsvis boligselskabet og kommunen/kommunalbestyrelsen.
5. Den kommunale godkendelsesordning
Efter boligselskabets opfattelse fungerer den økonomiske del af kommunale godkendelsesordning ikke optimalt. Det opleves i nogle tilfælde som tvivlsomt, f.eks. om fremlagte lønsedler afspejler reelt arbejde
Kommunen har ikke hidtil undersøgt validiteten af fremlagte lønsedler, men alene tjekket de økonomiske oplysninger.
Kommunen spurgte ind til, om KAB undersøger validiteten af fremlagte lønsedler. KAB og boligselskabet oplyste, at det ikke er muligt, da KAB ikke har adgang til data om ansøgere. Det blev aftalt, at kommunen fremover i godkendelsesordningen undersøger validiteten af fremlagt dokumentation for kriterierne.
KAB undersøger, om de kan tilpasse ansøgningsskemaet om boliggodkendelse.
6. Evt. beboermaksimum
Boligselskabet oplyste, at man har besluttet et beboermaksimum på 2 beboere pr. beboelsesrum. Det samme ser kommunen på i forbindelse med den kommunale godkendelse.
Boligselskabet ser gerne, at kommunen overvejer at benytte adgangen i boligreguleringslovens § 52 a-c til også at indføre beboermaksimum. Bestemmelserne giver kommunen mulighed for at indføre beboermaksimum, som (ud over ved indflytning) ikke må overskrides i boperioden, og som kommunen kan føre tilsyn med (bl.a. via samkøring af registre) og håndhæve.
7. Affaldssortering – og samarbejdet med Vestforbrænding
Boligselskabet gjorde opmærksom på, at Vestforbrænding ikke udfører deres arbejde tilfredsstillende ift. tømning af restaffald/husholdningsaffald.
Det blev aftalt, at KAB skal udarbejde en opgørelse af tømmefrekvens.
Boligselskabet/KAB samt øvrige boligselskaber i Storkøbenhavn oplever desuden store problemer med kundeservice hos Vestforbrænding. Det blev aftalt, at KAB sender oplysningerne til Colette, der følger op i forhold til Vestforbrænding. Det blev også aftalt, at boligselskabet samler erfaringerne med VF ind og sender til Colette. Fremover, når der er udfordringer med VF, sendes disse med det samme ind til Colette af boligselskabets driftschef Peter Lundgreen.
8. Trafikken omkring Firkløverparken – herunder de Blå Busser
Boligselskabet gav udtryk for, at handicapbusserne stadigvæk kører stærkt og uforsvarligt gennem boligområdet bag Firkløverparken.
Colette oplyste, at de trafikale forhold i området, herunder etablering af bump og parkeringsforbud, er tænkt med i den helhedsplan, der er under behandling i kommunen. Julie foreslog, at man under alle omstændigheder kan kontakte busselskabet med en officiel henvendelse fra kommunen. Julie er ansvarlig herfor. Boligselskabet påpegede at dette nu har været en udfordring siden 2010.
9. Parkering mv. ved Højstrupparken
Boligselskabet oplyste, at de oplever, at der er for få parkeringspladser ved stationen, hvorfor mange vælger at parkere på Højstrupparkens parkeringsplads, hvilket generer beboerne. Det blev foreslået, at man ændrer skiltningen til ”privat parkering” frem for ”forbeholdt beboere”. Det blev aftalt at gå tilbage til afdelingen og præcisere, at der ikke gøres mere.
10. Stationstorvet – samarbejde om ældre med behov for hjælp
Boligselskabet oplyste, at mange af beboerne i seniorbofællesskabet på Stationstorvet er gamle (også ældre end forventet ved etableringen af fællesskabet) Det giver et øget behov for syge-/hjemmehjælp mv., og at nogle beboere føler sig ensomme. Demens blandt beboerne er også et problem, og der er behov for at imødekomme demensproblematik.
Boligselskabet ønsker, at kommunen skal videreformidle ovenstående til forvaltningens sundhedsområde. Julie er ansvarlig for at formidle kontakt til relevante kolleger i forvaltningen. Peder Christian Kornum er kontaktperson i seniorbofællesskabet.
Boligselskabet oplyste, at det kan være problematisk, at mange gamle står forrest på ventelisten. Fællesskabets succes er afhængig af, at der også bor friske seniorer.
11. Mål- og handleprogram
Boligselskabet har udarbejdet udkast til et ambitiøst mål- og handleprogram, der står foran godkendelse. I programmet er der bl.a. fokus på vækst. Boligselskabet ønsker at bygge nyt, både i og uden for Vallensbæk. Boligselskabet undrer sig over, at man i kommunen prioriterer at lade private bygge seniorboliger, når de private ikke kan styre beboersammensætningen og i øvrigt ikke forpligter sig socialt eller miljømæssigt.
12. FN’s verdensmål
Efter opfordring fra BL, Boligselskabernes Landsforening, har boligselskabet arbejdet med FN’s verdensmål. Boligselskabet præsenterede en oversigt over, hvordan selskabet bidrager til at nå målene. Oversigten er ikke godkendt, men bliver fremsendt til kommunen, når den er.
13. Eventuelt
Som opfølgning på et ønske fra boligselskabet på styringsdialogmødet i 2017, havde Julie været i dialog med Ishøj Kommune vedr. nedtagning af hjælpemidler, når lejligheder bliver ledige. Hun fik oplyst, at der arbejdes på at fjerne hjælpemidlerne senest 3-5 dage efter, at en beboer er fraflyttet eller død. Nogle gange kan det dog være problematisk at få adgang til lejligheden.
Boligselskabet opfordrer til, at man kontakter ejendomskontoret ift. sådanne sager.
Boligselskabet gjorde opmærksom på, at Folketinget har vedtaget ”Ghettopakken”, hvorefter visse andre kommuner, herunder København og Høje-Taastrup, skal fjerne/nedrive en række almene boliger. Dette kan medføre tilflytning af borgere med almene boligbehov og således et øget tilflytningspres i kommunen.
Boligselskabet oplyste, at beboerne i Højstrupparken for nylig oplevede usædvanligt høje varmeregninger Det skyldtes en uretmæssig overdragelse af fjernvarmeforsyningen fra VEKS til Vallensbæk Fjernvarme Syd. Overdragelsen er nu udskudt til 2020, og beboere vil få en del af deres betaling tilbage.
Boligselskabet gav endelig udtryk for, at man ønsker mere fokus på bæredygtighedselementet ift. almene boliger og oplysning heraf. Lotte er ansvarlig for at videreformidle dette til skolerne.
14. Styringsdialogmøde 2019
Næste møde afholdes 16. december 2019 kl. 9-12. Det blev aftalt, at man til næste år skal lave dagsorden i bedre tid, sådan at styringsrapporten kan blive afstemt i sammenhæng hertil.
Møde hævet 11.10